ßßß Cookit - przepis na Polędwica wołowa i sos z czerwonego wina

Polędwica wołowa i sos z czerwonego wina

nazwa

Wykonanie

Polędwica wołowa to rarytas. Najdroższe mięso wymaga specjalnego traktowania i stosownego sosu. Przed przyrządzeniem, polędwicę należy oczyścić z błon, a następnie podzielić na kotlety o grubości 2 centymetrów. Przed obróbką mięso powinno mieć pokojową temperaturę. Polędwica nie wymaga zbyt wiele przypraw. Czarny pieprz, sól i gałązka rozmarynu do smażenia wystarczy w zupełności. Polędwicę można grillować lub smażyć. Należy przy tym pamiętać aby mięso było w środku różowe czyli tak zwane medium rare.
Do wołowej polędwicy polecam klasyczny sos z czerwonego wina ugotowany na cielęcym bulionie. Sos jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mięso podałam z młodymi ziemniakami jak również z gnocchi . Ekstra lampka wina do obiadu wskazana.
Grillowana polędwica wołowa
Składniki:
4 porcje
600 g polędwicy wołowej
sól i pieprz do smaku
1 gałązka świeżego rozmarynu
olej do smażenia
300 ml czerwonego wina, wytrawne
1 mała czerwona cebula
2 gałązki świeżego tymianku
1 liść laurowy
1 łyżka masła
300 ml cielęcego bulionu
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
Oczyść polędwicę z błon jeśli jest taka potrzeba. Podziel na 4 kotlety. Posól i popieprz. Rozgrzej olej na patelni wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwicę 2 minuty po każdej stronie.
Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle, po czym dodaj tymianek, laurowy liść i wino. Gotuj aż większość wina wyparuje. Przetrzyj przez sito. Wlej zawartość z powrotem do garnka i dodaj bulion. Gotuj sos przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.
Polecane przepisy
Gulasz mięsny z wołowiny i fasoli
Wołowy woke z orzeszkami cashew
Tarta hamburgerowa
Kuchnia szwedzka, czyli co jedzą Szwedzi na co dzień i na święta
Gorące kanapki bolognese
Źródło:http://codojedzenia.pl/poledwica-wolowa-i-sos-z-czerwonego-wina