ßßß
Cookit - przepis na Polędwica wołowa i sos z czerwonego wina
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Polędwica wołowa i sos z czerwonego wina
Składniki
Polędwica wołowa
Sól
Pieprz
Rozmaryn
Olej
Czerwone wino
Czerwona cebula
Tymianek
Liść laurowy
Masło
Bulion
Cukier
Mięso
Wołowina
Fasola
Orzeszki cashew
Tarta
Wykonanie
Polędwica wołowa
to rarytas. Najdroższe
mięso
wymaga specjalnego traktowania i stosownego sosu. Przed przyrządzeniem,
polędwicę
należy oczyścić z błon, a następnie podzielić na kotlety o grubości 2 centymetrów. Przed obróbką
mięso
powinno
mieć
pokojową temperaturę.
Polędwica
nie wymaga zbyt wiele przypraw.
Czarny pieprz
,
sól
i gałązka
rozmarynu
do smażenia wystarczy w zupełności.
Polędwicę
można grillować lub smażyć. Należy przy tym pamiętać aby
mięso
było w środku różowe czyli tak zwane medium
rare
.Do
wołowej polędwicy
polecam klasyczny sos z
czerwonego wina
ugotowany na cielęcym
bulionie
.
Sos jest
bardzo łatwy w przygotowaniu.
Mięso
podałam z młodymi
ziemniakami
jak również z gnocchi . Ekstra lampka
wina
do obiadu wskazana.
Grillowana
polędwica wołowa
Składniki:4 porcje600 g
polędwicy wołowej
sól
i
pieprz
do smaku1 gałązka świeżego
rozmarynu
olej
do smażenia300 ml
czerwonego wina
, wytrawne1 mała
czerwona cebula
2 gałązki świeżego
tymianku
1
liść laurowy
1 łyżka
masła
300 ml cielęcego
bulionu
sól
i
pieprz
do smaku1 łyżeczka
cukru
, opcjonalnie
Oczyść
polędwicę
z błon jeśli jest taka potrzeba. Podziel na 4 kotlety.
Posól
i popieprz. Rozgrzej
olej
na patelni wrzuć gałązkę
rozmarynu
. Smaż
polędwicę
2 minuty po każdej stronie.
Cebulkę
pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na
maśle
, po czym dodaj
tymianek
,
laurowy liść
i
wino
. Gotuj aż większość
wina
wyparuje. Przetrzyj przez sito. Wlej zawartość z powrotem do garnka i dodaj
bulion
. Gotuj sos przez 10 minut. Dopraw
solą
i
pieprzem
, ewentualnie
cukrem
.Polecane przepisyGulasz
mięsny
z
wołowiny
i
fasoli
Wołowy woke z
orzeszkami cashew
Tarta
hamburgerowaKuchnia szwedzka, czyli co jedzą Szwedzi na co dzień i na świętaGorące kanapki bolognese
Źródło:
http://codojedzenia.pl/poledwica-wolowa-i-sos-z-czerwonego-wina
Przepisy powiązane
Wołowina po francusku
215.Polędwica wołowa w boczku na sosie żurawinowym z chrustem
Boeuf Bourguignon, czyli wołowina po burgundzku
Rostbef długo pieczony
Bratwurst z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie
Składniki powiązane (0)