ßßß
Grillowana polędwica wołowaSkładniki:4 porcje600 g polędwicy wołowejsól i pieprz do smaku1 gałązka świeżego rozmarynuolej do smażenia300 ml czerwonego wina, wytrawne1 mała czerwona cebula2 gałązki świeżego tymianku1 liść laurowy1 łyżka masła300 ml cielęcego bulionusól i pieprz do smaku1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
Oczyść polędwicę z błon jeśli jest taka potrzeba. Podziel na 4 kotlety. Posól i popieprz. Rozgrzej olej na patelni wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwicę 2 minuty po każdej stronie.Cebulkę pokrój w drobną kostkę. Zeszklij na maśle, po czym dodaj tymianek, laurowy liść i wino. Gotuj aż większość wina wyparuje. Przetrzyj przez sito. Wlej zawartość z powrotem do garnka i dodaj bulion. Gotuj sos przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie cukrem.Polecane przepisyGulasz mięsny z wołowiny i fasoliWołowy woke z orzeszkami cashewTarta hamburgerowaKuchnia szwedzka, czyli co jedzą Szwedzi na co dzień i na świętaGorące kanapki bolognese