ßßß
Składniki:500 g piersi z kurczaka3 czubate łyżki pesto z jarmużu½ łyżeczki soliczarny pieprz, grubozmielonySzafranowy ryż z rodzynkami i chili300 ml ryży basmatiszczypta szafranu1 łyżka soli60 g rodzynek2 czerwone chili1 cebula1 łyżka masła
Piersi z kurczaka pokrój na kawałki i wymieszaj z pesto. Marynuj przez godzinę. W między czasie namocz drewniane patyczki. Nabij kurczaka na szpikulce i ugrilluj na grillowej patelni lub grillu.Zagotuj ryż w osolonej wodzie. Gotuj aż ryż będzie prawie miękki, odcedź. Na patelni rozpuść masło. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone w krążki chili i szafran. Kiedy cebula będzie już zeszklona wymieszaj z odcedzonym ryżem w tym samym garnku, w którym gotował się ryż, przykryj pokrywką i postaw na kuchni na małym ogniu. Kiedy ryż zacznie parować (po 10-15 minutach) to znaczy, że jest już gotowy.
Kurczak to jedno z najpopularniejszych dań, nie tylko obiadowych. W naszym domu cieszą się popularnością krokiety z kurczaka, pulled kurczak w kanapce no i oczywiście hinduskie curry . Wszechstronny, łatwy do przygotowania i tani kurczak, podstawa przepisów w każdej polskiej kuchni. Nie trudno mi się zgodzić z tym stwierdzeniem, kiedy to już 57 przepis z kurczakiem na codojedzenia.Polecane przepisyUdka z kurczaka w pomarańczachKurczak na patyku z kalafiorowym ryżemKurczak z brukselką w kokosowym sosieNa ostro i slodkoKurczak w pistacjowej panierce