Lubie cudowac z ziemniakami. Ostatnio wymyslilam mini zapiekanki z ziemniakow z dodatkiem sera cheddar i kopru. Takie pyrki moge jesc codziennie.W sam raz na przekaske bufetowa.Składniki:12 sztuk1 kg ziemniaków, pieczone3 łyżki śmietany4 łyżki posiekanego koperku2 dl sera cheddar, startegosól i pieprz2 jajka1 łyżka mąkiWykonanie:Upiecz ziemniaki w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Ostudz i obierz ze skorki.Rozgniec widelcem w pojemnej misce.Dodaj starty cheddar, jajka, posiekany koperek, śmietanę i mąkę. Wymieszaj wszystko razem.Do zapiekanek uzylam mojej muffinkowej foremki, ktora miesci 12 porcji. Rozloz rownomiernie mase ziemniaczana i zapiecz w piekarniku na 170ºC ( termoobieg) przez około 15 minut.Podawaj zapiekanki na ciepło.Polecane przepisyZapiekanka z makaronemkalafiorem i cheddarWłoska polenta zamiast ryżu lub ziemniakówZapiekanka z wolowiny ala Shepherd`s pieSzybka przekąska z obiadowych resztekSzpinakowe kopytka z klopsikami w sosie pomidorowym