Wykonanie
Piszę to przy okazji każdej zupy, więc teraz też nie może tego zabraknąć: Uwielbiam zupy! Wszelakie :)
A tym razem zupa wyjątkowa: zrobiona z
maślanki. Nie sądziłem, że
maślanka nadaje się do spożywania na ciepło, raczej nigdy nie mieściło się to w kanonie mojego smaku. Ale gdybyśmy robili tylko rzeczy, które znamy i lubimy to do dzisiaj pewnie w jaskiniach byśmy siedzieli i ogień krzesali dwoma kamieniami. No a jak ja w takiej jaskini krzesając ogień bym swoje
chlebki robił? No jak? No nie robiłbym. Dlatego na szczęście dzięki odwadze jednostek wydostaliśmy się z jaskiń i mogłem zamienić krzemienie na elektryczny piekarnik :) A teraz dzięki pomysłowi i odwadze
Madzi mogłem zrobić
maślankową zupę, na którą w normalnych okolicznościach bałbym się spojrzeć. Ale siła wyższa była, bo mieliśmy w lodówce 3 litry
maślanki i trzeba było jakoś ją spożytkować. Litr wypiłem, ale więcej się nie da :)
Madzia więc poszperała w internecie i na blogu o bardzo smacznej nazwie Mniam-Mniam znalazła zupę
maślankową. Hhmm, z
pewnymi obawami podszedłem do tego przepisu, ale teraz - gdy zupa już zjedzona -
mogę powtórzyć zdanie z początku tego wpisu: uwielbiam zupy, wszystkie!
Maślankową również. No bez jaj, jest naprawdę rewelacyjna. Kremowa i bardzo delikatna, nie przypomina w smaku niczego co dotąd jadłem. Znaczy się żadnej zupy w smaku nie przypomina. Jest zupełnie inna od wszystkiego i jest pyszna!Zatem przepis:1 litr
maślanki200 ml
śmietany400 ml
wody6
ziemniaków (700-750 g)2 łyżki
mąki1 kostka jarzynowa
natka pietruszki (lub
koperek)
sól,
pieprzjajka (tyle
jajek ile osób chętnych do jedzenia)
Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę i gotujemy razem z kostką warzywną w 400 ml
wody. Jak
ziemniaki będą miękkie to część (niewielką) odkładamy - tyle ile będziemy chcieli
mieć na talerzach. Resztę w tej wodzie co się gotowały miksujemy blenderem. Dodajemy
mąkę i
śmietanę i znów miksujemy. Dodajemy
maślankę i gotujemy na maluteńkim ogniu przez 15 minut. Solimy,
pieprzymy. Na talerzu przyozdabiamy
natką pietruszki (lub
koperkiem) i wkrajamy po jednym
jajku do każdego talerza. No i dodajemy
ziemniaki, które wcześniej odłożyliśmy.Smacznego :)
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)