Wykonanie
Dziś kolejny z cyklu przepisów dla kuchnioodpornych.
Banalna zupa-krem z
kalafiora. Naprawdę.
Banalna.Składniki :- 3-4 duże
kartofle- mały
kalafior- 600 ml
wywaru (takiego, jak najbardziej lubimy - wegetariański, czy
mięsny jest taką samą dobrą bazą)- 3 łyżki
śmietany-
sól-
pieprz- spory pęczek
koperkuObrać
kartofle i pokroić w kostkę.
Kalafiora umyć i podzielić na małe kawałki. Warzywa ugotować na miękko w wywarze. Doprawić
solą i
pieprzem, dodać posiekany
koperek.
Śmietanę zaprawić
solą, dodać odrobinę gorącej zupy, wymieszać w szklance i dodać do całości zupy. zobacz czy
śmietana jest ok., Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Całość zmiksować na gładką masę. Ozdobić świeżym
koperkiem. i ewentualnie w wersji dla mięsożerców ;) jako wkładki użyć smażonych plastrów
boczku.