ßßß Cookit - przepis na Halloumi ser rodem z Cypru

Halloumi ser rodem z Cypru

nazwa

Wykonanie

Kilka lat temu zawitał do Szwecji ser halloumi rodem z Cypru. To ser solony o dosyć twardej konsystencji. Halloumi wspaniale smakuje, kiedy pokrojony na 2,5 cm plastry jest usmażony lub ugrillowany na złoty kolor.
Halloumi to świetny dodatek do sałatek. Osobiście lubię sałatkę z halloumi z dodatkiem jakiegoś owocu np. melona, arbuza czy figi.
Składniki: na 5 porcji
1 mały melon cantaloupe
1 pomidor
80 g zielonej sałaty np. lodowej
150g halloumi
kilka liści bazylii
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Halloumi pokroić na małe kawałki i ugrillować lub usmażyć w niewielkiej ilości oleju na dużym ogniu do momentu, gdy ser uzyska złoty kolor.
Umyć i oczyścić sałatę.
Melon i pomidory pokroic w osemki.
Ulozyć sałatę na polmisku na przemian z pomidorami, melonem i serem halloumi.
Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i polać sałatkę.
Polecane przepisy
Sałatka z quinoa i grillowanymi warzywami
Zapiekanka z halloumi i oberżyny
Marchewka inaczej
Sałatka z kalafiora i mięty pieprzowej
Kotlety wieprzowe po tajsku z noodle
Źródło:http://codojedzenia.pl/halloumi-ser-rodem-z-cypru