Kilka lat temu zawitał do Szwecji ser halloumi rodem z Cypru. To ser solony o dosyć twardej konsystencji. Halloumi wspaniale smakuje, kiedy pokrojony na 2,5 cm plastry jest usmażony lub ugrillowany na złoty kolor.Halloumi to świetny dodatek do sałatek. Osobiście lubię sałatkę z halloumi z dodatkiem jakiegoś owocu np. melona, arbuza czy figi.Składniki: na 5 porcji1 mały melon cantaloupe1 pomidor80 g zielonej sałaty np. lodowej150g halloumikilka liści bazylii1 łyżka oleju1 łyżeczka soku z cytrynyWykonanie:Halloumi pokroić na małe kawałki i ugrillować lub usmażyć w niewielkiej ilości oleju na dużym ogniu do momentu, gdy ser uzyska złoty kolor.Umyć i oczyścić sałatę.Melon i pomidory pokroic w osemki.Ulozyć sałatę na polmisku na przemian z pomidorami, melonem i serem halloumi.Wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i polać sałatkę.Polecane przepisySałatka z quinoa i grillowanymi warzywamiZapiekanka z halloumi i oberżynyMarchewka inaczejSałatka z kalafiora i mięty pieprzowejKotlety wieprzowe po tajsku z noodle