Ciekawym dodatkiem do mięsa smażonego, grillowanego czy pulled pork jest czerwona cebula marynowana w occie. Nigdy wcześniej nie robiłam marynowanej cebuli, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Cebula bardzo mi smakowała , więc postanowiłam wypróbować własnych sił i taką przystawkę przyrządzić.Ponieważ gotowana czerwona cebulatraci na kolorze dodałam buraka aby uzyskać intensywny czerwony kolor. Gorącą cebulę przelałam do słoiczków. Uwielbiam te szklane słoiczki, różnej wielkości. Są takie praktyczne…Karmelizowana czerwona cebulaSkładniki:słoik 0 , 5 litrowy5 czerwone cebule1 burak3 dl octu ryżowego, lub winnego100 ml cukru1 chili jalapenno1½ łyżeczka soliWykonanie:Zagotuj ocet z cukrem i solą. Jeśli nie masz octu ryżowego możesz użyć octu winnego. Ocet winny jest kwaśniejszy w smaku, więc możesz dodać więcej cukru lub ¼ zalewy zastąpić wodą.Przekrój cebulę na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Obierz i zetrzyj buraka na tarce o dużych oczkach.Pokrój jalapenno oczyszczone z nasion w plasterki. Dodaj warzywa do zalewy i gotuj przez 10 minut. Gorące warzywa zamarynuj w słoiki, jeśli nie wykorzystasz wszystkiego na raz.Polecane przepisySurówka z brukselki i białej kapusty z winegretKurczak w jogurtowej marynacie z coleslawSurówka z białej kapusty po azjatyckuSałatka z quinoa i grillowanymi warzywamiSurówka z białej rzodkwi z rodzynkami