ßßß Cookit - przepis na WIETNAMSKA SAŁATKA Z MARCHEWKI I BIAŁEJ RZODKWI

WIETNAMSKA SAŁATKA Z MARCHEWKI I BIAŁEJ RZODKWI

nazwa

Wykonanie

26 października 2014
Bardzo prosta w przygotowaniu sałatka wywodząca się z kuchni wietnamskiej. Chciałam przygotować ją już jakiś czas temu, ale bardzo ciężko znaleźć białą rzodkiew w marketach. Dopadłam ją ostatecznie przez przypadek wczoraj w Kauflandzie.
Sałatkę możemy podawać zarówno z daniami azjatyckimi, amerykańskimi fast-foodami, jak i naszymi tradycyjnymi potrawami np. ze schabowym, czy roladami.
WIETNAMSKA SAŁATKA Z MARCHEWKI I BIAŁEJ RZODKWI
Składniki (3 słoiczki o pojemności 300 ml):
1 duża biała rzodkiew
2 duże marchewki
1 papryczka chilli
zalewa
100 ml octu ryżowego
3 łyżki cukru
150 ml wody
1 łyżka soli
3 liście kafiru
1 łodyga trawy cytrynowej
Marchewki i rzodkiew obieramy i kroimy w długie, cienkie i równe słupki. Papryczkę kroimy w drobną kostkę (pestki odrzucamy).
W rondelku zagotowujemy ocet, cukier, wodę, sól, liście kafiru i trawę cytrynową. Gdy cukier się rozpuści zdejmujemy naczynie z ognia. Studzimy zalewę.
Warzywa przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków. Zalewamy je zalewą, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Sałatka jest gotowa już po kilku godzinach.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/10/wietnamska-saatka-z-marchewki-i-biaej.html