Wykonanie
Pin It
Przepis na konserwowe
papryczki chili wypatrzyłam na blogu Passion fruit rok temu. Weszły na stałe do mojej listy obowiązkowych
przetworów. Innym sposobem na przechowanie
papryczek chili jest ich zamrożenie. Odcinam wtedy ogonki, wyjmuję pestki i wkładam do plastikowych pudełek. A w zimie są jak znalazł, jako dodatek do rozgrzewających dań.Składniki (na 2 słoiki):500 g czerwonych
papryczek chili1 szklanka
wody2/3 szklanki
octu2 łyżki
soli4 łyżki
cukruWykonanie:Uwaga ! Papryczki są ostre, ja podchodzę do nich zawsze w rękawiczkach jednorazowych !Papryczki myjemy, usuwamy gniazdka i część pestek. W pestkach znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek. Jeśli lubicie bardzo
ostre papryczki nie usuwajcie pestek. Ja usunęłam ich większą część.Następnie papryczki kroimy w paski i wkładamy do wyparzonych słoików.W garnku podgrzewamy składniki marynaty, zalewamy nią papryczki, mocno dokręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami i przykryte ściereczką.