Wykonanie
Konserwowe
papryczki chili lub
jala pe ñ o (
jala pe ñ o jest jedną z odmian
papryki chili) to świetny dodatek do wielu dań, nie tylko tych o meksykańskim rodowodzie. Dodają potrawom pikanterii i ciekawego smaku. Ja osobiście lubię niewielki ich dodatek np. w spaghetti . Zamiast kupowania gotowych, często dość kosztownych papryczek w słoiku, można bardzo prosto i szybko wykonać je samodzielnie. Ponieważ nie używa się ich w dużej ilości, wystarczają na długo.
1 szklanka
wody2/3 szklanki
octu2 łyżki
soli4 łyżki
cukru500 g zielonych
papryczek chili lub
jala pe ñ oPapryczki umyć i pokroić w plastry. Najwięcej
ostrego smaku, za który odpowiada zawarta w papryczkach kapsaicyna, znajduje się w pestkach, stąd sami możemy zdecydować, czy dodajemy je do zalewy, czy nie. Ja dodaję pestki z połowy papryczek. Należy pamiętać, by podczas krojenia pod żadnym pozorem nie dotykać oczu, a
potem dokładnie umyć ręce. Nie polecam także próbowania smaku surowych papryczek. Jeśli Wam się to jednak mimo wszystko zdarzyło, uczucie palenia w ustach gaście
mlekiem, a nie
wodą. Kapsaicyna bowiem rozpuszcza się w tłuszczach, natomiast
woda działa odwrotnie: wspomaga rozprowadzenie piekącego smaku w całych ustach, i uczucie palenia jest jeszcze intensywniejsze.Przygotowujemy zalewę: Podgrzewamy
wodę, w której rozpuszczamy
cukier i
sól. Pokrojone papryczki układamy w słoikach i zalewamy zalewą. Zakręcamy dokładnie i pasteryzujemy 5 minut. Studzimy postawione na zakrętkach.Z podanej ilości wychodzą 2 słoiki.