Wykonanie
Jajka marynowane w buraczkach raczej zna większość z nas, jednak aby osiagnąć piękny żółty kolor
jajka, marynujemy w
kurkumie. Wprawdzie nie przepadam za
octowym posmakiem
jajek, ale kolor wychodzi piękny, bo jaskrawo żółty. Zastanawiam się czy dodanie
octu jest konieczne i jeżeli by tak namoczyć
jajka w samej wodzie z
kurkumą, czy kolor chwyci równie mocno?. Myślę, że następnym razem spróbuję bez
octu.
Na zamarynowanie 3
jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupki:1/2 szklanki
octu1 1/2 szklanki
wody1 łyżka
cukru1 płaska łyżeczka
soli2 łyżeczki
kurkumyWszyskto razem zagotować, wystudzić i zalać
jajka na kilka godzin, chociaż kolor chwyta już po 1 godzine i można wyjąć wcześniej jeżeli nie chcemy aby były "
octowe".