ßßß
 
            
         Skąd to uzależnienie od czekolady? Z przedszkola! Cała moja trójka chodziła do przedszkola. Raz w tygodniu dzieci rządziły w kuchni i wypiekały ciastka, ciasteczka czy jakieś bułeczki prawie zawsze z czekoladą. Czasami były to czekoladowe słodkośc i bez wypiekania, a czasami bardziej skomplikowane. Każde dziecko dostawało przepis do domu, a ja próbowałam później go odtworzyć.
Skąd to uzależnienie od czekolady? Z przedszkola! Cała moja trójka chodziła do przedszkola. Raz w tygodniu dzieci rządziły w kuchni i wypiekały ciastka, ciasteczka czy jakieś bułeczki prawie zawsze z czekoladą. Czasami były to czekoladowe słodkośc i bez wypiekania, a czasami bardziej skomplikowane. Każde dziecko dostawało przepis do domu, a ja próbowałam później go odtworzyć. Dzisiejszy przepis czekoladowe ciasteczka z nadzieniem jest właśnie przepisem z przed lat, o którym prawie zapomniałam. Te ciasteczka moje dzieci uwielbiały! Sądzę, że dzisiejszym malcom (i nie tylko malcom) też będą smakować.
Dzisiejszy przepis czekoladowe ciasteczka z nadzieniem jest właśnie przepisem z przed lat, o którym prawie zapomniałam. Te ciasteczka moje dzieci uwielbiały! Sądzę, że dzisiejszym malcom (i nie tylko malcom) też będą smakować. Składniki: na 30 ciasteczek350 g mąki60 g kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli150 g masła, miękkiego200 g cukru2 jajka2 łyżeczki waniliowego ekstraktucukier puder do oprószeniaNadzienieczekoladowe dropsy nadziewane karmelemWykonanie:Utrzyj masło z cukrem, po czym dodaj jajka i waniliowy ekstrakt.Teraz dodaj wymieszane uprzednio suche składniki i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Podziel ciasto na 30 równych placków. Na środku każdego placka ułóż dropsa i uformuj kulkę. Obtocz ciastko w pudrze i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz czekoladowe ciasteczka w nagrzanym piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut.Upieczone ciasteczka powinny mieć płynny środek.
Składniki: na 30 ciasteczek350 g mąki60 g kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soli150 g masła, miękkiego200 g cukru2 jajka2 łyżeczki waniliowego ekstraktucukier puder do oprószeniaNadzienieczekoladowe dropsy nadziewane karmelemWykonanie:Utrzyj masło z cukrem, po czym dodaj jajka i waniliowy ekstrakt.Teraz dodaj wymieszane uprzednio suche składniki i zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny.Podziel ciasto na 30 równych placków. Na środku każdego placka ułóż dropsa i uformuj kulkę. Obtocz ciastko w pudrze i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz czekoladowe ciasteczka w nagrzanym piekarniku na 200ºC (termoobieg) przez 10 minut.Upieczone ciasteczka powinny mieć płynny środek. Polecane przepisyPrzepis na ciasteczka browniesPyszne pierniczki migdałoweCiasteczka brownie grahamkoweSzwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar
Polecane przepisyPrzepis na ciasteczka browniesPyszne pierniczki migdałoweCiasteczka brownie grahamkoweSzwedzkie ciasteczka karmelowe, kolasnittar