ßßß
Czekoladowa babka piernikowa na porterzeSkładniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 2 l200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonej3 łyżeczki korzennej przyprawy do pierników1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka mielonego imbiru100 ml golden syropu75 ml melasy100 ml ciemnego piwa, u mnie porter140 g brązowego cukru150 g masła175 g gorzkiej czekolady, 70% kakao3 jajaszczypta soliWykonanie:W małym garnku rozpuść masło, czekoladę, cukier, melasę i syrop. Dodaj sodę po czym piwo. Ostudź.Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.Ubij jajka na puszysto. Wymieszaj z suchymi składnikami, a następnie dodaj masę czekoladowo maślaną. Wymieszaj delikatnie.Foremkę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij masą, wygładź.Piecz babkę na 150ºC (termoobieg) przez 50 minut.Ostudzoną babkę wyjmij na paterę i polej dulce de leche. Jeśli dulce de leche jest zbyt gęste, podgrzewając dodaj śmietanki.
Wesołych i pogodnych Świąt Bożego NarodzeniaPolecane przepisyPiernik czekoladowy wilgotny i puszystyPycha makowiec!Szafranowy wieniec drożdżowyCiasto ucierane z dulce de leche i jabłkami