Wykonanie
Wesołych i smakowitych świąt Kochani! Zapraszam wszystkich na pyszną,
czekoladową babkę piernikową na porterze . Piekę tradycyjny szwedzki
chleb świąteczny na
piwie, ale ciasta jeszcze z nim nie robiłam. Babka piernikowa jest super wilgotna. Polałam ją dulce de leche…palce lizać!

Czekoladowa babka piernikowa na porterzeSkładniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 2 l200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżeczki
korzennej przyprawy do pierników1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru100 ml golden
syropu75 ml melasy100 ml
ciemnego piwa, u mnie porter140 g
brązowego cukru150 g
masła175 g
gorzkiej czekolady, 70%
kakao3
jajaszczypta
soliWykonanie:W małym garnku rozpuść
masło,
czekoladę,
cukier, melasę i
syrop. Dodaj
sodę po czym
piwo. Ostudź.Wymieszaj
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
przyprawami.Ubij
jajka na puszysto. Wymieszaj z suchymi składnikami, a następnie dodaj masę
czekoladowo maślaną. Wymieszaj delikatnie.Foremkę wysmaruj tłuszczem i oprósz
mąką. Napełnij masą, wygładź.Piecz babkę na 150ºC (termoobieg) przez 50 minut.Ostudzoną babkę wyjmij na paterę i polej dulce de leche. Jeśli dulce de leche jest zbyt gęste, podgrzewając dodaj
śmietanki.

Wesołych i pogodnych Świąt Bożego NarodzeniaPolecane przepisyPiernik
czekoladowy wilgotny i puszystyPycha makowiec!
Szafranowy wieniec
drożdżowyCiasto ucierane z dulce de leche i
jabłkami