ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa babka piernikowa na porterze

Czekoladowa babka piernikowa na porterze

nazwa

Wykonanie

Wesołych i smakowitych świąt Kochani! Zapraszam wszystkich na pyszną, czekoladową babkę piernikową na porterze . Piekę tradycyjny szwedzki chleb świąteczny na piwie, ale ciasta jeszcze z nim nie robiłam. Babka piernikowa jest super wilgotna. Polałam ją dulce de leche…palce lizać!
Czekoladowa babka piernikowa na porterze
Składniki: na foremkę z kominkiem o pojemności 2 l
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki korzennej przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
100 ml golden syropu
75 ml melasy
100 ml ciemnego piwa, u mnie porter
140 g brązowego cukru
150 g masła
175 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
3 jaja
szczypta soli
Wykonanie:
W małym garnku rozpuść masło, czekoladę, cukier, melasę i syrop. Dodaj sodę po czym piwo. Ostudź.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Ubij jajka na puszysto. Wymieszaj z suchymi składnikami, a następnie dodaj masę czekoladowo maślaną. Wymieszaj delikatnie.
Foremkę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij masą, wygładź.
Piecz babkę na 150ºC (termoobieg) przez 50 minut.
Ostudzoną babkę wyjmij na paterę i polej dulce de leche. Jeśli dulce de leche jest zbyt gęste, podgrzewając dodaj śmietanki.
Wesołych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia
Polecane przepisy
Piernik czekoladowy wilgotny i puszysty
Pycha makowiec!
Szafranowy wieniec drożdżowy
Ciasto ucierane z dulce de leche i jabłkami
Źródło:http://codojedzenia.pl/czekoladowa-babka-piernikowa-na-porterze