ßßß
Crumble z malinami i mascarponeSkładniki:okrągła foremka o średnicy 28 cmKruszonka225 g zimnego masła, u mnie solone180 g brązowego cukru1 łyżeczka vaniliowej pasty350 g mąki100 g migdałów ze skórką, drobno pokrojonych
Krem z mascarpone400 ml śmietanki do ubijania, u mnie 36%500 g serka mascarpone80 g cukru pudra, łyżka do posypania350 g malin, u mnie mrożone, kilka do dekoracjiskórka otarta z jednej cytryny
Masło (200 g), cukier i mąkę rozcieraj między palcami, do momentu utworzenia kruszonki, wtedy podziel ciasto na dwie równe porcje. Pierwszą porcją kruszonki wysyp dno foremki pokrytej zgniecionym papierem do pieczenia. Do drugiej porcji kruszonki dodaj pokrojone migdały i resztę masła. mieszaj do utworzenia kruszonki. Migdałową kruszonkę rozsyp na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz obie kruszonki na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej) przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia, zamieszaj migdałową kruszonkę, aby się równomiernie zrumieniła. Wyjmij kruszonki z piekarnika i ostudź.Schłodzoną śmietankę ubij lekko z cukrem pudrem i skórką otartą z jednej cytryny.Pod koniec ubijania dodaj mascarpone i całość lekko zmiksuj do uzyskania kremu o dosyć gęstej konsystencji. Wyłóż połowę kremu na kruszonkę w okrągłej foremce i rozprowadź równomiernie. Następnie ułóż rozmrożone lub świeże maliny lekko dociskając. Rozsmaruj resztę kremu, a potem posyp całość migdałową kruszonką. Wstaw ciasto do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem udekoruj malinami i oprósz cukrem pudrem.Polecane przepisyTarta kruszonkowa z makiem i owocamiCiasto migdałowe z agrestemPrzepis miesiąca – kruche ciastaGalette z rabarbaremKrajanka malinowa na super puszystym biszkopcie