ßßß
Ale po drugiej kawie nabrałam ochoty na wypieki i mam dla przepis na pyszne ciasto ucierane z kokosem i rabarbaram, do którego inspirację zaczerpnęłam z bloga Olga smile, który bardzo lubię odwiedzać. Poza tym moja mama właśnie przycięła rabarbar, więc wybór był prosty ciasto ucierane z rabarbarem .
Składniki: na podłużną foremkę 35 cm350 ml mąki pszennej200 ml cukru300 ml kokosowych wiórków2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia2 duże jajka150 g masła rozpuszczonego200 ml mleka300 ml rabarbaru + kilka łodyg do dekoracji na wierzch ciasta2 łyżki brązowego cukruWykonanie:Rozpuść masło i wlej mleko. Do letnieje mieszanki dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką balonową.W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj mokre, wraz z pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszaj delikatnie i przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż w skos podłużne kawałki rabarbaru i posyp brązowym cukrem.Piecz ciasto na 160ºC na termoobieg przez około 45 minut, lub do suchego patyczka. Ostudź w foremce.
Polecane przepisyCiasto marchewkowe z rumem najlepszeCiasto migdałowe i sos imbirowyCiasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką