Wykonanie
Witam Kochani. Przepraszam za przestój ale byłam w podróży, a już na miejscu musiałam zainstalować internet, rozpakowywanie, oględziny mojej posiadłości, rozmowy z rodziną, sąsiadami… no wiecie jak to jest. Wieczorem padłam na łóżko zmęczona jak diabli,a w nocy na dodatek
pies u sąsiadów nadawał, więc się znowu nie wyspałam…

Ale po drugiej
kawie nabrałam ochoty na wypieki i mam dla przepis na pyszne ciasto ucierane z
kokosem i
rabarbaram, do którego inspirację zaczerpnęłam z bloga Olga smile, który bardzo lubię odwiedzać. Poza tym moja mama właśnie przycięła
rabarbar, więc wybór był prosty ciasto ucierane z
rabarbarem .

Składniki: na podłużną foremkę 35 cm350 ml
mąki pszennej200 ml
cukru300 ml
kokosowych wiórków2 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia2 duże
jajka150 g
masła rozpuszczonego200 ml
mleka300 ml
rabarbaru + kilka łodyg do dekoracji na wierzch ciasta2 łyżki
brązowego cukruWykonanie:Rozpuść
masło i wlej
mleko. Do letnieje mieszanki dodaj
jajka i wymieszaj trzepaczką balonową.W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj mokre, wraz z pokrojonym w kostkę
rabarbarem. Wymieszaj delikatnie i przełóż masę do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż w skos podłużne kawałki
rabarbaru i posyp
brązowym cukrem.Piecz ciasto na 160ºC na termoobieg przez około 45 minut, lub do suchego patyczka. Ostudź w foremce.

Polecane przepisyCiasto
marchewkowe z
rumem najlepszeCiasto
migdałowe i sos
imbirowyCiasto drożdżowe z
rabarbarem i kruszonką