Wykonanie
Mogłabym piec muffiny codziennie, to takie przyjemne zajęcie. Nie tylko nie wymagają żadnego niemalże wysiłku, do tego można je przygotować z każdym dodatkiem, jaki tylko przyjdzie nam do głowy. Do tego pasują i do porannej
kawy, i jako drugie śniadanie w drodze, i na spotkanie z przyjaciółmi.Dziś proponuję Wam pyszne, mięciutkie muffiny z
rabarbarem. Pachnące, delikatne, z nutą
imbiru oraz
rodzynkami, które dodają im
słodyczy. Idealne i takie wiosenne :)Polecam :)* przepis z „SImple & Delicious Muffins” wydawnictwa Parragon BooksSkładniki na 12 muffinek:200g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki mielonego
imbiru115g drobnego
cukru do wypieków125g niesolonego
masła, roztopionego i przestudzonego100ml
mleka2 duże
jajkaokoło 250g
rabarbaru3 łyżki
rodzynekkilka kawałków kandyzowanego
imbiruWykonanie:
Rabarbar pokrój w kawałki o długości około 1cm.Kandyzowany
imbir posiekaj drobno.
Mąkę,
proszek do pieczenia oraz mielony
imbir przesiej do dużej miski. Dodaj
cukier i dokładnie wymieszaj.Roztopione
masło wymieszaj z
mlekiem oraz roztrzepanymi
jajkami. Przelej do miski z suchymi składnikami i wymieszaj krotko, do połączenia składników.Dodaj posiekany
imbir,
rabarbar oraz
rodzynki i jeszcze raz zamieszaj szybko.Przełóż ciasto do formy na muffiny wyłożonej papilotkami i piecz około 15 – 20 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka.Studź na kratce.Smacznego :)