ßßß Cookit - przepis na Muffiny z rabarbarem, imbirem i rodzynkami

Muffiny z rabarbarem, imbirem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Te muffiny to jedne z najlepszych jakie robiłam. Przyznam się, że podchodziłam do nich z lekkimi obawami, z trudem wyobrażając sobie pieczony przez 20 minut rabarbar. Moje obawy były niepotrzebne. Kwaskowaty rabarbar świetnie komponuje się tutaj z rodzynkami i charakterystycznym ostrym i słodkim kandyzowanym imbirem . Zważywszy na duże powodzenie tych muffin wypiek powtórzyłam na drugi dzień, co chyba jest najlepszą rekomendacją.
250 g rabarbaru
125 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
100 ml mleka
2 jajka, lekko ubite
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g drobnego cukru
3 łyżki rodzynek
3 cząstki imbiru gotowanego na parze, pokrojonego(ja dałam 3 łyżki kandyzowanego imbiru)
Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Do foremki muffinowej na 12 sztuk wkładamy papilotki.
Kroimy rabarbar na cząstki długości ok 1 cm. Mieszamy roztopione masło z mlekiem i dodajemy jajka. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia łączymy z cukrem. Dodajemy do mokrych składników i mieszamy. Dodajemy rabarbar , rodzynki i imbir, delikatnie mieszając. Przekładamy masę do foremek.
Pieczemy ok 15-20 minut. Pozostawiamy w foremkach przez 5 minut, podajemy ciepłe.
Przepis pochodzi z książki " 1001 cupcakes, cookies and other tempting treats " i zapisuję go do rabarbarowej zabawy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/05/muffiny-z-rabarbarem-imbirem-i.html