Wykonanie
Święta tuż tuż, dlatego chciałabym złożyć Wam wszystkim życzenia smacznych i radosnych Świąt, spędzonych w spokojnej rodzinnej atmosferze.To już ostatni mój wpis przed Świętami, moimi Wielkanocnymi przepisami podzielę się z
Wami dopiero w przyszłym tygodniu. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na babkę to polecam ten przepis. Jest bardzo stary, wygrzebany w wiekowym maminym zeszycie. Babka jest łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna, zwarta ale lekka w konsystencji. Z podanych proporcji wychodzą dwie średnie babki.Składniki:500 g
mąki1 szklanka słodkiego
mleka250 g
masła6
jajek1 szklanka
cukru1/2 szklanki
rodzynek2 łyżeczki
proszku do pieczeniakilka kropel
aromatu pomarańczowegoMasło utrzeć z
cukrem na puszysto. Ucierając dodawać po jednym
żółtku. Kiedy masa będzie jednolita, ucierając dodawać na zmianę po trochę
mleka i
mąki wymieszanej z proszkiem. Z
białek ubić pianę. delikatnie wmieszać do masy. Dodać
rodzynki. Przelać do dwóch foremek. Piec około 50 minut w 180*C. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek i wystudzić na kratce. Polać lukrem lub posypać
cukrem pudrem.