ßßß Cookit - przepis na Muffiny z rabarbarem, marcepanem i amaretto

Muffiny z rabarbarem, marcepanem i amaretto

nazwa

Wykonanie

Czy z resztek może wyjść coś pysznego? Owszem, pod warunkiem, że te resztki to rabarbar i marcepan . I tak w ramach opróżniania półek powstały te, okazało się, że jedne z najlepszych jakie robiłam, muffiny . Lekko kwaskowaty rabarbar wtopiony w ciasto ze słodkim marcepanem i rodzynkami, delikatnie otulony aromatem amaretto . Tak, okazuje się, że rabarbar doskonale współgra, również z amaretto . Mało pracy, niewiele czasu do zrobienia i niewiele czasu na delektowanie, bo muffiny poszły migiem. Polecam.
115 g masła
100 g cukru
175 g mąki
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml mleka
150 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm plastry
100 g marcepanu, startego
100 g rodzynek
2 łyżki amaretto
Piekarnik nastawiamy na 190 st C i wkładamy papilotki do 12 muffinowej formy.
Masło ucieramy z cukrem do białości, stopniowo dodajemy po jajku i ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia na przemian z mlekiem. Mieszamy. Dodajemy pokrojony rabarbar, starty marcepan i rodzynki. Mieszamy. Wykładamy masę do foremek i pieczemy ok 20-25 minut. Wykładamy po 5 minutach na kratkę i studzimy lub podajemy ciepłe.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/06/muffiny-z-rabarbarem-marcepanem-i.html