Wykonanie
Czy z resztek może wyjść coś pysznego? Owszem, pod warunkiem, że te resztki to
rabarbar i marcepan . I tak w ramach opróżniania półek powstały te, okazało się, że jedne z najlepszych jakie robiłam, muffiny . Lekko kwaskowaty
rabarbar wtopiony w ciasto ze słodkim marcepanem i
rodzynkami, delikatnie otulony aromatem
amaretto . Tak, okazuje się, że
rabarbar doskonale współgra, również z
amaretto . Mało pracy, niewiele czasu do zrobienia i niewiele czasu na delektowanie, bo muffiny poszły migiem. Polecam.
115 g
masła100 g
cukru175 g
mąki2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia120 ml
mleka150 g
rabarbaru, pokrojonego w 1 cm plastry100 g marcepanu, startego100 g
rodzynek2 łyżki
amarettoPiekarnik nastawiamy na 190 st C i wkładamy papilotki do 12 muffinowej formy.
Masło ucieramy z
cukrem do białości, stopniowo dodajemy po
jajku i ucieramy. Dodajemy przesianą
mąkę i
proszek do pieczenia na przemian z
mlekiem. Mieszamy. Dodajemy pokrojony
rabarbar, starty marcepan i
rodzynki. Mieszamy. Wykładamy masę do foremek i pieczemy ok 20-25 minut. Wykładamy po 5 minutach na kratkę i studzimy lub podajemy ciepłe.