ßßß
Do tego ciasta dodałam jeszcze kandyzowane kostki kokosu. W sumie ciasto wyszło bardzo wilgotne, klasyczne ciasto z owocami do niedzielnej kawy.Przepis na ciasto kokosowe z agrestemSkładniki: na blaszkę o rozmiarach 18 cm x 30 cm400 ml mąki150 ml kokosowych wiórków150 ml kokosowego mleka125 ml oleju4 jaja225 ml cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu2 łyżeczki proszku do pieczenia½ kg agrestu, u mnie czerwony i zielony oraz trochę porzeczkimała paczuszka suszonego kandyzowanego kokosucukier puder do posypania
Utrzyj jajka z cukrem i wanilią. Dodaj olej ubijając masę. Wymieszaj suche składniki w oddzielnej misce i dodaj do masy jajecznej na przemian z mlekiem kokosowym, mieszając lekko szpatułką.
Gotowe ciasto wyłóż do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż agrest i kandyzowane kostki kokosowe. Lekko dociśnij. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu na 175ºC) przez około 40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.Polecane przepisyKrucha szarlotka z budyniemProste ciasto z rabarbaremBardzo wilgotne ciasto owocoweKruche ciasto z owocami