Jak obiecałam pora na drugie ciasto z agrestem, tym razem ciasto kokosowe. Ciasto kokosowe piekę bardzo często, bo bardzo lubimy kokosowe wypieki. Agrest i kokos to bardzo smaczne połączenie. Tu i ówdzie zauważycie czarną porzeczkę, kolejny owoc lata.Postanowiłam upiec to ciasto z dodatkiem kokosowego mleka jak również kokosowych wiórków. W ten sposób ciasto jest o wiele bardziej aromatyczne, po prostu niebiańsko pachnie kokosem!Do tego ciasta dodałam jeszcze kandyzowane kostki kokosu. W sumie ciasto wyszło bardzo wilgotne, klasyczne ciasto z owocami do niedzielnej kawy.Przepis na ciasto kokosowe z agrestemSkładniki: na blaszkę o rozmiarach 18 cm x 30 cm400 ml mąki150 ml kokosowych wiórków150 ml kokosowego mleka125 ml oleju4 jaja225 ml cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu2 łyżeczki proszku do pieczenia½ kg agrestu, u mnie czerwony i zielony oraz trochę porzeczkimała paczuszka suszonego kandyzowanego kokosucukier puder do posypaniaUtrzyj jajka z cukrem i wanilią. Dodaj olej ubijając masę. Wymieszaj suche składniki w oddzielnej misce i dodaj do masy jajecznej na przemian z mlekiem kokosowym, mieszając lekko szpatułką.Gotowe ciasto wyłóż do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż agrest i kandyzowane kostki kokosowe. Lekko dociśnij. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu na 175ºC) przez około 40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.Polecane przepisyKrucha szarlotka z budyniemProste ciasto z rabarbaremBardzo wilgotne ciasto owocoweKruche ciasto z owocami