Wykonanie

Błyskawiczne, baaardzo
kokosowe ciasto ze
śliwkami. Dla wszystkich wielbicieli
kokosu, ale nie tylko. Nas bardzo zauroczyło swym smakiem. Idealne zarówno na świeżo (u nas znika jeszcze letnie...) jak i w następne dni.U mnie wersja ze
śliwkami, ale sprawdzą się każde inne
owoce. Bardzo wilgotne i długo pozostające świeże ciacho zauroczy każdego miłośnika zdrowych słodkości. Ciasto przygotowywałam w dwóch wersjach mniej i bardziej kokosowej, gdy nie dysponujecie
mąką kokosową wówczas można dać trochę więcej
mąki orkiszowej, ja dałam 250g, a
mleczka kokosowego 130g, będzie minimalnie mniej
kokosowo, ale równie smacznie.Piekłam w tortownicy o śr.25cm.Składniki:- 230g
mąki orkiszowej typ750- 40g
mąki kokosowej- 100g
oleju kokosowego (dałam po połowie rafinowany i nierafinowany)- 20g
wody- 150g
mleczka kokosowego*- 100g
ksylitolu lub
cukru np.trzcinowego (lub po połowie
ksylitol i
cukier)- 2 duże
jajka- 60g
wiórków kokosowych- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka
ksylitolu z
wanilią lub
cukier waniliowy*
mleczko kokosowe przekładam do innego naczynia, dokładnie mieszam warstwy (płynną i stałą) i dopiero wówczas odważam pożądaną ilość.Dodatkowo:- ulubione
owoce, u mnie 320g
śliwek-
lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego (5-6)- 1-2 łyżeczki
mleczka kokosowego-
wiórki kokosowe do posypania
Olej kokosowy delikatnie podgrzać do rozpuszczenia.
Jajka utrzeć z
ksylitolem lub
cukrem i
ksylitolem z
wanilią na puszystą masę, do misy z
jajkami dodać letni
olej kokosowy,
wodę i
mleczko kokosowe, wymieszać. Następnie partiami dodajemy
mąki wymieszane z wiórkami kokosowymi i
proszkiem do pieczenia. Po każdym dodaniu mieszamy.Gotową masę wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy, boki przesmarowane delikatnie
olejem kokosowym, spód wyłożony papierem do pieczenia. Wyrównujemy. Wykładamy
owoce. U mnie rozeta z pokrojonych na cząstki
śliwek.

Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy ok.40 minut na termoobiegu.



Letnie ciasto polewamy lukrem przygotowanym z pudru wymieszanego z
mleczkiem kokosowym. Posypujemy wiórkami kokosowymi.






Smacznego :-)