Wykonanie

Dzisiaj wersja babki na
oleju bez dodatku
masła. Babeczka jest wilgotna, puszysta i długo pozostaje świeża( to za sprawą dodanej
oliwy, i braku
mąki ziemniaczanej) . Polecam szczególnie osobom , które z różnych względów nie mogą spożywać
produktów mlecznych. My też niekiedy ratujemy się tą wersją. Dodatkowo jest ona bez pszenicy i
cukru jak większość zamieszczanych przeze mnie przepisów. Przepis na dwie mniejsze foremki ( u mnie 27x10cm)Składniki:- 8 dużych
jajek- 3,5 szkl
mąki orkiszowej białej- 1,5 szkl
ksylitolu ( lub
cukru)- 3/4 szkl
oleju- 1/4 szkl
wody-
ksylitol z
wanilią ( lub
cukier waniliowy)- 1 mały
proszek do pieczeniaJajka ubić z
ksylitolem i
cukrem waniliowym na puch. Dodawać stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać
olej i
wodę.Ciasto rozlać do 2 wysmarowanych i wysypanych
mąką lub
bułką tartą foremek. Ja używam form silikonowych, nie trzeba ich niczym wysypywać , tylko leciutko przesmarowuję
olejem kokosowym.

Piec ok. 45 minut w temp.180*C, termoobieg ( wkładam do nagrzanego piekarnika)- sprawdzić patyczkiem. Po ok.20 minutach babki naciąć przez środek, wtedy równo wyrastają.Lekko przestudzić i wyjąć z form.Można posypać mielonym
ksylitolem lub polukrować (jeszcze letnie) pudrem trzcinowym z kremówką i kilkoma kroplami
olejku migdałowego ( lub innego).

Smacznego :-)