ßßß
Ciasto ucierane i bardzo łatwe w wykonaniu. Przypomina trochę biszkopt, ale jest o wiele wilgotniejsze. Ciasto czekoladowe to ulubiony wypiek moich dzieci. To ciasto pachnie pomarańczą, ale również dobrze można dodać do niego otartą skórkę z cytryny jak w oryginalnym przepisie.
Przepis na ciasto czekoladowo migdałoweSkładniki: na podłużną foremkę o długości 30 cm5 jajek, białka i żółtka oddzielnie180 g cukru70 g masła, roztopionego100 g mąki100 g mąki migdałowej lub zmielonych migdałów100 g gorzkiej czekolady, utartejszczypta solistarta skórka z jednej pomarańczy1 łyżeczka waniliowego ekstraktu1 łyżeczka cynamonumigdały do posypaniaGanache, tutaj przepisWykonanie:Ubij białka na sztywno z odrobiną soli.Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią na puszystą masę i delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.Wymieszaj mąkę, utartą czekoladę migdały. Delikatnie połącz z masą jajeczną.Wyłóż masę do natłuszczonej i obsypanej bułką formy, wygładz.Piecz ciasto na 160ºC (termoobieg) przez około 45 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudz w formie.Zrób ganache i pokryj nim ciasto , a natępnie polyp migdałami.
Polecane przepisyCiasto czekoladowe – 10 minut w piekarnikuCzekoladowo serowe brownie z masłem orzechowym