Wykonanie
Rzadko się zdarza, aby w weekend nie było u mnie w domu ciasta . Wolne dni to czas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, a nic tak nie wzmacnia więzi jak dobre jedzenie. Oczywiście każdy ma swoje ulubione typy. Jest silna grupa lobbująca za
tortami bezowymi, fani Le Nègre, miłośnicy ciast z
owocami oraz łasuchy pochłaniające ciasta
czekoladowych w każdej formie. Dziś coś miłego i dla tych co lubią
czekoladę i dla tych, co gustują w bezach.Ciasto
czekoladowe (forma 24 cm x 34 cm)200 g
gorzkiej czekolady200 g
cukru120 g
masła110 g
mąki4
jajka1 łyżka ekstraktu
waniliowegoJajka ubijamy przez 3 minuty, następnie po woli dodajemy
cukier i ubijamy przez kolejną minutę.
Masło z
czekoladą oraz ekstraktem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Do masy dodajemy ubite
jajka po czym dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy
mąkę. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Bezy100 g
cukru2
białkacynamonBiałka ubijamy na sztywno. Następnie powoli dodajemy
cukier i miksujemy przez kolejne 2 minuty. Przy pomocy szprycy robimy dwadzieścia parę ślimaczków o średnicy około 6 centymetrów.
Bezy pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 30-35 minut. Ciasto kroimy na 20 kawałków. Na wierzch każdego z nich nakładamy
bezę.
Bezę można posypać jeszcze
cynamonem.
