ßßß
 
            
         Uwielbiam szybkie, proste i smaczne ciasta. A jeżeli na dodatek jest czekoladowe, to musi trafić na listę moich ulubionych. I takie właśnie jest to, które Wam dziś prezentuję: o głębokim czekoladowym smaku, wilgotne i niezbyt słodkie (a więc przypadnie do gustu tym, którzy nie szaleją za słodyczami- sprawdziłam!). Palce lizać!BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWESkładniki na małą formę: na ciasto:1 tabliczka gorzkiej czekolady100 g masła50 g mąki150 g cukru3 jajka na polewę:1/3 tabliczki białej czekoladyMasło z pokruszoną gorzką czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy. Studzimy. W oddzielnej misce ubijamy jajka, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy dalej. Do masy dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem.Formę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Białą czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto.
Uwielbiam szybkie, proste i smaczne ciasta. A jeżeli na dodatek jest czekoladowe, to musi trafić na listę moich ulubionych. I takie właśnie jest to, które Wam dziś prezentuję: o głębokim czekoladowym smaku, wilgotne i niezbyt słodkie (a więc przypadnie do gustu tym, którzy nie szaleją za słodyczami- sprawdziłam!). Palce lizać!BŁYSKAWICZNE CIASTO CZEKOLADOWESkładniki na małą formę: na ciasto:1 tabliczka gorzkiej czekolady100 g masła50 g mąki150 g cukru3 jajka na polewę:1/3 tabliczki białej czekoladyMasło z pokruszoną gorzką czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy. Studzimy. W oddzielnej misce ubijamy jajka, stopniowo dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy dalej. Do masy dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem.Formę wykładamy papierem do pieczenia.Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.Białą czekoladę rozpuszczamy i polewamy nią ciasto.