Wykonanie
Już niedługo przyjedzie mój synuś do
domku na święta. Porządna mamusia upiekła ulubione ciasto
czekoladowe, dokładnie takie jak synuś lubi! Dzisiaj porcja postna, bo upiekłam to ciasto z połowy składników. Dla wygody podaję Wam przepis w całości i uciekam, bo już moje dziecko dzwoni do drzwi!

Ciasto
czekoladowe mocno
kawoweSkładniki: na 10 porcjiforemka z kominkiem o pojemności 1,5l225 g
masła200 ml
kawy w proszku, u mnie rozpuszczalna nescafe6 łyżek
kakao240 g
mąki2 łyżeczki
waniliowego ekstraktu1 ½
sody oczyszczonej2
jajka100 ml kwaśnej
śmietanyDodatkowoganaché, tutaj przepis200 ml
śmietanki do ubijania150 g
malin, u mnie mrożone

Nastaw piekarnik na 175ºC.
Masło,
kakao i
kawę rozpuść w rondelku. Wymieszaj
jajka ze
śmietaną i suche składniki w oddzielnej misce. Zmiksuj wszystkie składniki mikserem na średnich obrotach. Wylej masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
tartą bułką. Piecz ciasto na termoobiegu przez 25 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut.
Potem przełóż ciasto na paterę. Ubij
śmietanę i umieść na środku ciasta. Zrób ganaché i posmaruj nim ciasto. Obłóż ciasto
malinami.Polecane przepisyCiasto
czekoladowe z kremem
jogurtowym i
borówkamiSmore`s brownies
Czekoladowe brownies z marshmallows i keksami