Wykonanie
Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie
drożdżowymJak wspomniałam wcześniej technika pieczenia na poolish została rozpowszechniona przez
polskich piekarzy. Polecam pieczenie na poolish, bo
chleb jest bardzo fajnie wyrośnięty i wypieczony z charakterystycznymi pęcherzykami powietrza podobnie jak
chleb na zakwasie . Co prawda walory smakowe
chleba na drożdżach są zupełnie inne od
chleba upieczonego na naturalnym starterze, ale świeżo upieczony
chleb na drożdżach czy na zakwasie zawsze smakuje najlepiej.
Chleb kukurydziany na drożdżach upiekłam pierwszy raz. Do tej
pory piekłam zawsze polenta . Chlebek jest bardzo puszysty i łatwy w wykonaniu o pięknym złotym kolorze. Przepis dostosowałam do moich rodzajów
mąki. Przypominam, że przy pieczeniu
chleba zawsze należy się kierować gatunkiem
mąki. Różne gatunki
mąki pochłaniają różne ilości
wody. Generalna zasada jeśli chodzi o pszenne i
mieszane pieczywo, jest taka, że ciasto
chlebowe powinno być elastyczne ale nie rzadkie. Mój dzisiejszy
chleb na przykład po wyłożeniu na stolnicę nie wymagał podsypywania
mąką.

Przepis na
chleb kukurydziany na poolishSkładniki: na 1 bochenekPoolish2 g
drożdży, kuleczka wielkości
zielonego groszku130 g zimnej
wody125 g
mąki pszennej chlebowej, wysoko proteinowejcały poolish300 g
mąki150 g
mąki kukurydzianej1 mała puszka
kukurydzy200 g
wody10 g
drożdży1 ½ łyżki
oliwy1 ¼ łyżeczki
soliWykonanie:Podane składniki na poolish wymieszaj w naczyniu, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na conajmniej 4 godziny w ciepłym miejscu lub na noc w lodówce.Wymieszaj wszystkie składniki oprócz
kukurydzy i
soli i zarób elastyczne ciasto. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut po czym dodaj
kukurydzę i
sól. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.Wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka
razy. Przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na godzinę. Powtórz składanie i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.Uformuj bochenek i włóż do koszyka do ostatecznego wyrośnięcia na 30 minut.Nagrzej piekarnik na 250ºC (termoobieg) i wyłóż
chleb z koszyka na rozgrzaną blachę i ponacinaj. Piecz
chleb w wyżej wymienionej temperaturze przez 15 minut, a
potem zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz
chleb jeszcze przez 15 minut. Postaw naczynie z
wodą na dnie piekarnika podczas pieczenia
chleba.Ostudź
chleb na kratce.Lista listopadowych piekarek:Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-j-hamelmana-listopadowa-piekarnia/Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany_6.htmlAnia http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.htmlAnia W http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-chleb-kukurydziany.html
Anna http://ankawell.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.htmlAga http://wsezonie.blogspot.com/2013/12/kukurydziane-bueczki-i-o-tym-jak.htmlAlucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany.htmlBożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlBożenka http://www.smakowekubki.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-polskim-zaczynie.htmlDanusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-listopadowa-piekarnia.htmlGatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlGosia http://codojedzenia.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/12/i-znowu-razem-w-listopadzie-chleb.htmlIga http://japoziomka.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia.htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.htmlKarolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-z-listopadowej.htmlKartoflana http://zkartoflanegopola.blox.pl/htmlKrecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/12/zaproszenie-do-listopadowej-piekarni-i.htmlŁucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-wg-j.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-i-chleb.htmlMarcin http://swiatprzepisow.com/chleb-kukurydziany-na-zaczynie-drozdzowym-poolish-j-hamelmana/Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-jhamelmana.htmlMarzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlOlimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlRenata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-czyli-chleb.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.htmlWisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.htmlZ
chlebowym pozdrowieniem!Polecane przepisy
Chlebki Fougasse z
oliwkamiChleb z
cukinią i
pestkami dyniChlebki podpłomyki z
ciecierzycąChleb dyniowy na zakwasieZakwas pszenny i orkiszowe mini
bagietki