ßßß Cookit - przepis na Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany

nazwa

Wykonanie

Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym
Jak wspomniałam wcześniej technika pieczenia na poolish została rozpowszechniona przez polskich piekarzy. Polecam pieczenie na poolish, bo chleb jest bardzo fajnie wyrośnięty i wypieczony z charakterystycznymi pęcherzykami powietrza podobnie jak chleb na zakwasie . Co prawda walory smakowe chleba na drożdżach są zupełnie inne od chleba upieczonego na naturalnym starterze, ale świeżo upieczony chleb na drożdżach czy na zakwasie zawsze smakuje najlepiej.
Chleb kukurydziany na drożdżach upiekłam pierwszy raz. Do tej pory piekłam zawsze polenta . Chlebek jest bardzo puszysty i łatwy w wykonaniu o pięknym złotym kolorze. Przepis dostosowałam do moich rodzajów mąki. Przypominam, że przy pieczeniu chleba zawsze należy się kierować gatunkiem mąki. Różne gatunki mąki pochłaniają różne ilości wody. Generalna zasada jeśli chodzi o pszenne i mieszane pieczywo, jest taka, że ciasto chlebowe powinno być elastyczne ale nie rzadkie. Mój dzisiejszy chleb na przykład po wyłożeniu na stolnicę nie wymagał podsypywania mąką.
Przepis na chleb kukurydziany na poolish
Składniki: na 1 bochenek
Poolish
2 g drożdży, kuleczka wielkości zielonego groszku
130 g zimnej wody
125 g mąki pszennej chlebowej, wysoko proteinowej
cały poolish
300 g mąki
150 g mąki kukurydzianej
1 mała puszka kukurydzy
200 g wody
10 g drożdży
1 ½ łyżki oliwy
1 ¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
Podane składniki na poolish wymieszaj w naczyniu, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na conajmniej 4 godziny w ciepłym miejscu lub na noc w lodówce.
Wymieszaj wszystkie składniki oprócz kukurydzy i soli i zarób elastyczne ciasto. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut po czym dodaj kukurydzę i sól. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na godzinę. Powtórz składanie i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Uformuj bochenek i włóż do koszyka do ostatecznego wyrośnięcia na 30 minut.
Nagrzej piekarnik na 250ºC (termoobieg) i wyłóż chleb z koszyka na rozgrzaną blachę i ponacinaj. Piecz chleb w wyżej wymienionej temperaturze przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 15 minut. Postaw naczynie z wodą na dnie piekarnika podczas pieczenia chleba.
Ostudź chleb na kratce.
Lista listopadowych piekarek:
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-j-hamelmana-listopadowa-piekarnia/
Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany_6.html
Ania http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html
Ania W http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-chleb-kukurydziany.html
Anna http://ankawell.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Aga http://wsezonie.blogspot.com/2013/12/kukurydziane-bueczki-i-o-tym-jak.html
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany.html
Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-polskim-zaczynie.html
Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-listopadowa-piekarnia.html
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/12/i-znowu-razem-w-listopadzie-chleb.html
Iga http://japoziomka.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Karolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-z-listopadowej.html
Kartoflana http://zkartoflanegopola.blox.pl/html
Krecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/12/zaproszenie-do-listopadowej-piekarni-i.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-wg-j.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-i-chleb.html
Marcin http://swiatprzepisow.com/chleb-kukurydziany-na-zaczynie-drozdzowym-poolish-j-hamelmana/
Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-jhamelmana.html
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Olimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-czyli-chleb.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Z chlebowym pozdrowieniem!
Polecane przepisy
Chlebki Fougasse z oliwkami
Chleb z cukinią i pestkami dyni
Chlebki podpłomyki z ciecierzycą
Chleb dyniowy na zakwasie
Zakwas pszenny i orkiszowe mini bagietki
Źródło:http://codojedzenia.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym