ßßß Cookit - przepis na Chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana

Chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana

nazwa

Wykonanie

Jest to chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana. To mój pierwszy chleb kukurydziany, nigdy wcześniej nie piekłam, nie jadłam i jestem mile zaskoczona smakiem, chrupkością, konsystencją. Z pewnością upieczemy go jeszcze nie raz. Przepis zaliczam do wspólnego listopadowego pieczenia. Więc z góry wszystkim dziękuję, za czas spędzony razem, za wspólną zabawę i zapraszam do poznania efektów pracy innych blogerek, czy blogerów. Razem, ze mną piekły.
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-j-hamelmana-listopadowa-piekarnia/
Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany_6.html
Ania http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html
Ania W http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-chleb-kukurydziany.html
Anna http://ankawell.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Aga http://wsezonie.blogspot.com/2013/12/kukurydziane-bueczki-i-o-tym-jak.html
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany.html
Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-polskim-zaczynie.html
Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-listopadowa-piekarnia.html
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Gosia http://codojedzenia.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/12/i-znowu-razem-w-listopadzie-chleb.html
Iga http://japoziomka.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Karolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-z-listopadowej.html
Kartoflana http://zkartoflanegopola.blox.pl/html
Krecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/12/zaproszenie-do-listopadowej-piekarni-i.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-wg-j.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-i-chleb.html
Marcin http://swiatprzepisow.com/chleb-kukurydziany-na-zaczynie-drozdzowym-poolish-j-hamelmana/
Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-jhamelmana.html
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Olimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-czyli-chleb.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Składniki na zaczyn:
- 125 g mąki pszennej typ 550
- 125 g wody
- 0,5 drożdży świeżych
Przepis na zaczyn:
- Drożdże rozmieszać z wodą, dodać mąkę. Całość wymieszać. Odstawić na 12-16 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
- 250 g mąki pszennej typ 550
- 125 g mąki kukurydzianej
- 190 g wody
- 1 łyżeczka soli
- 7 g drożdży świeżych
- 1,5 łyżki oleju
- zaczyn
Przepis:
Drożdże rozmieszać z wodą, dodać mąkę kukurydziana i zostawić na ok. 15 min. - ma trochę napęcznieć. Po tym czasie dodać resztę składników, wyrabiać mikserem przez ok. 3 min. Następnie zwiększyć prędkości i ponownie wyrobić. Ciasto ma być luźne, ale gładkie i sprężyste. W razie potrzeby dodać wodę lub mąkę i ponownie wyrobić.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 , 5 godz. Po 45 ciasto odgazować, ponownie wyrobić i odstawić.
Po tym czasie przełożyć ciasto do koszyka do wyrastania - ja przełożyłam od razu do keksówki i zostawiłam, ale urosło (ma podwoić swoją objętość).
Piekarnik rozgrzać do temp. 240 st. Piec przez około 40 min. Wystudzić na kratce.
Smacznego.
źródło: listopadowe wspólne pieczenie
Źródło:http://dosismakolyki.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-zaczynie.html