Wykonanie
Jest to
chleb kukurydziany na zaczynie
drożdżowym poolish J. Hamelmana. To mój pierwszy
chleb kukurydziany, nigdy wcześniej nie piekłam, nie
jadłam i jestem mile zaskoczona smakiem, chrupkością, konsystencją. Z pewnością upieczemy go jeszcze nie raz. Przepis zaliczam do wspólnego listopadowego pieczenia. Więc z góry wszystkim dziękuję, za czas spędzony razem, za wspólną zabawę i zapraszam do poznania efektów pracy innych blogerek, czy blogerów. Razem, ze mną piekły.Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-j-hamelmana-listopadowa-piekarnia/Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany_6.htmlAnia http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.htmlAnia W http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-chleb-kukurydziany.html
Anna http://ankawell.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.htmlAga http://wsezonie.blogspot.com/2013/12/kukurydziane-bueczki-i-o-tym-jak.htmlAlucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany.htmlBożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlBożenka http://www.smakowekubki.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-polskim-zaczynie.htmlDanusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-listopadowa-piekarnia.htmlGatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlGosia http://codojedzenia.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/12/i-znowu-razem-w-listopadzie-chleb.htmlIga http://japoziomka.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia.htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.htmlKarolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-z-listopadowej.htmlKartoflana http://zkartoflanegopola.blox.pl/htmlKrecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/12/zaproszenie-do-listopadowej-piekarni-i.htmlŁucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-wg-j.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-i-chleb.htmlMarcin http://swiatprzepisow.com/chleb-kukurydziany-na-zaczynie-drozdzowym-poolish-j-hamelmana/Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-jhamelmana.htmlMarzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlOlimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlRenata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-czyli-chleb.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.htmlWisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.htmlSkładniki na zaczyn:- 125 g
mąki pszennej typ 550- 125 g
wody- 0,5
drożdży świeżychPrzepis na zaczyn:-
Drożdże rozmieszać z
wodą, dodać
mąkę. Całość wymieszać. Odstawić na 12-16 godzin.Składniki na ciasto właściwe:- 250 g
mąki pszennej typ 550- 125 g
mąki kukurydzianej- 190 g
wody- 1 łyżeczka
soli- 7 g
drożdży świeżych- 1,5 łyżki
oleju- zaczyn


Przepis:
Drożdże rozmieszać z
wodą, dodać
mąkę kukurydziana i zostawić na ok. 15 min. - ma trochę napęcznieć. Po tym czasie dodać resztę składników, wyrabiać mikserem przez ok. 3 min. Następnie zwiększyć prędkości i ponownie wyrobić. Ciasto ma być luźne, ale gładkie i sprężyste. W razie potrzeby dodać
wodę lub
mąkę i ponownie wyrobić.Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 , 5 godz. Po 45 ciasto odgazować, ponownie wyrobić i odstawić.Po tym czasie przełożyć ciasto do koszyka do wyrastania - ja przełożyłam od razu do keksówki i zostawiłam, ale urosło (ma podwoić swoją objętość).Piekarnik rozgrzać do temp. 240 st. Piec przez około 40 min. Wystudzić na kratce.Smacznego.źródło: listopadowe wspólne pieczenie