ßßß Cookit - przepis na Chlebki z jarmużem

Chlebki z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z jarmużem! Upiekłam chlebki z jarmużem na zakwasie i na drożdżach. Bardzo lubię mieszać różne nasiona, warzywa czy zioła do chleba, więc dodatek jarmużu wydawał mi się całkiem naturalny.
Składniki:
18 chlebków
1,2 l pszennej mąki
200 ml mąki żytniej razowej
15 g świeżych drożdży
½ l wody
2 łyżki melasy lub 1 łyżka miodu
200 ml żytniego zakwasu
3 łyżki oliwy
1 łyżka soli
200 ml pestek dyni
½ l pokrojonych liści jarmużu
Pasta na kanapkę
2 awokado
3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka pesto z jarmużu
Wymieszaj drożdże z wodą, zakwasem, melasą i oliwą. Dodaj obie mąki i zagnieć dosyć zwarte ciasto. Dodaj sól, pestki dyni i jarmuż. Zagniataj dalej aż się pojawią nitki glutenu. Przykryj naczynie folią i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę,rozciągnij i złóż jak w kopertę, powtórz jeszcze raz. Włóż ciasto do naczynia, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Powtórz składanie i pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Rozciągnij ciasto na kształt prostokąta podziel na kwadraty, a potem na trójkąty. Umieść chlebki na dwóch blachach wyłożonych pergaminem, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem piecz obie blachy na raz najpierw na 250ºC przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz chleb przez następne 15 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i wyłóż na metalową kratkę do ostygnięcia.
Do chlebka proponuję pastę z awokado i pesto oraz ugotowane na twardo jajko. To było moje dzisiejsze śniadanie!
Przepis dołączam do akcji Na zakwasie i na drożdżach, którą we wrześniu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga .
Polecane przepisy
Chleb pszenno żytni z orzechami
Chleb z quinoa i międzynarodowy dzień chleba
Podpłomyki do grilla
Chleb jogurtowy ze słonecznikiem
Chlebki podpłomyki z ciecierzycą
Źródło:http://codojedzenia.pl/chlebki-z-jarmuzem