ßßß
Składniki:18 chlebków1,2 l pszennej mąki200 ml mąki żytniej razowej15 g świeżych drożdży½ l wody2 łyżki melasy lub 1 łyżka miodu200 ml żytniego zakwasu3 łyżki oliwy1 łyżka soli200 ml pestek dyni½ l pokrojonych liści jarmużuPasta na kanapkę2 awokado3 jajka ugotowane na twardo1 łyżka pesto z jarmużu
Wymieszaj drożdże z wodą, zakwasem, melasą i oliwą. Dodaj obie mąki i zagnieć dosyć zwarte ciasto. Dodaj sól, pestki dyni i jarmuż. Zagniataj dalej aż się pojawią nitki glutenu. Przykryj naczynie folią i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę,rozciągnij i złóż jak w kopertę, powtórz jeszcze raz. Włóż ciasto do naczynia, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Powtórz składanie i pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Rozciągnij ciasto na kształt prostokąta podziel na kwadraty, a potem na trójkąty. Umieść chlebki na dwóch blachach wyłożonych pergaminem, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem piecz obie blachy na raz najpierw na 250ºC przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz chleb przez następne 15 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i wyłóż na metalową kratkę do ostygnięcia.
Do chlebka proponuję pastę z awokado i pesto oraz ugotowane na twardo jajko. To było moje dzisiejsze śniadanie!Przepis dołączam do akcji Na zakwasie i na drożdżach, którą we wrześniu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga .Polecane przepisyChleb pszenno żytni z orzechamiChleb z quinoa i międzynarodowy dzień chlebaPodpłomyki do grillaChleb jogurtowy ze słonecznikiemChlebki podpłomyki z ciecierzycą