Wykonanie
Kolejny przepis z
jarmużem! Upiekłam
chlebki z
jarmużem na zakwasie i na drożdżach. Bardzo lubię mieszać różne nasiona, warzywa czy
zioła do
chleba, więc dodatek
jarmużu wydawał mi się całkiem naturalny.

Składniki:18
chlebków1,2 l
pszennej mąki200 ml
mąki żytniej razowej15 g świeżych
drożdży½ l
wody2 łyżki melasy lub 1 łyżka
miodu200 ml żytniego zakwasu3 łyżki
oliwy1 łyżka
soli200 ml pestek dyni½ l pokrojonych liści
jarmużuPasta na kanapkę2
awokado3
jajka ugotowane na twardo1 łyżka pesto z
jarmużu
Wymieszaj
drożdże z
wodą, zakwasem, melasą i
oliwą. Dodaj obie
mąki i zagnieć dosyć zwarte ciasto. Dodaj
sól,
pestki dyni i
jarmuż. Zagniataj dalej aż się pojawią
nitki glutenu. Przykryj naczynie folią i pozostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Wyjmij ciasto na oprószoną
mąką stolnicę,rozciągnij i złóż jak w kopertę, powtórz jeszcze raz. Włóż ciasto do naczynia, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Powtórz składanie i pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Rozciągnij ciasto na kształt prostokąta podziel na kwadraty, a
potem na trójkąty. Umieść
chlebki na dwóch blachach wyłożonych pergaminem, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem piecz obie blachy na raz najpierw na 250ºC przez 15 minut, a
potem zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz
chleb przez następne 15 minut. Wyjmij
chleb z piekarnika i wyłóż na metalową kratkę do ostygnięcia.

Do
chlebka proponuję pastę z
awokado i pesto oraz ugotowane na twardo
jajko. To było moje dzisiejsze śniadanie!Przepis dołączam do akcji Na zakwasie i na drożdżach, którą we wrześniu prowadzi Małgosia z Akacjowego bloga .Polecane przepisy
Chleb pszenno żytni z
orzechamiChleb z quinoa i międzynarodowy dzień
chlebaPodpłomyki do grilla
Chleb jogurtowy ze
słonecznikiemChlebki podpłomyki z
ciecierzycą