Wykonanie
Kolejny
chleb levain na codojedzenia, tym razem z
mąką durum czyli semoliną. Bardzo smaczny
chleb pieczony na pszennym zakwasie. Procedura pieczenia tego
chleba być może wydawać się trudna, a na pewno pracochłonna. Warto sobie jednak zadać trudu i upiec prawdziwy levain. Levain to również zakwas…bardzo aktywny.
Chleb upieczony na levain ma chrupiącą skórkę i “dziury”.Przepis na
chleb levain z
mąki durum pochodzi z książki znanego szwedzkiego piekarza
Jana Hedh. Jeśli już chcę upiec jakiś nowy rodzaj
chleba to zawsze sięgam do tej książki. To moja biblia!Najpardziej czasochłonnym momentem w tym przepisie na
chleb jest uzyskanie levain. Procedurę tworzenia levain opisałam tutaj, więc nie
będę się powtarzać. Za to po niżej znajdziecie przepis na
chleb levain z durum.
Chleb ma fajny kształt. Wygląda jak tajemniczy “spodek na niebie”. Jest
Chleb levain z durumSkładniki: na 2 bochenki500 g
mąki durum500 g
pszennej mąki, chlebowej800 g levain, tutaj przepis2
jajka½ l
wody50 ml
oliwy25 g
soli
W misie do wyrabiania ciasta umieść levain,
wodę,
jajka,
oliwę i obie
mąki. Zagnieć ciasto. Przy użyciu robota zarabiaj ciasto przez 10 minut na średnich obrotach, po czym dodaj
sól i zarabiaj jeszcze przez dodatkowe 10 minut. Kiedy już zaczną się tworzyć
nitki glutenu to znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykryj ciasto folią i postas w ciepłym miejscu. Ideala temperaturs to około 29ºC. Dobrze
mieć termometer i kontrolować temperaturę. Jeśli
chleb nie wyrasta najprawdopodobniej temperatura jest za niska.Pierwsze wyrastanie
chleba to około 1,5 godziny. Po tym czasie wyłóż
chleb na stolnicę i złóż kilka
razy jak kopertę. Umieść ciasto w naczyniu, przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrastania na godzinę. Po tym czasie powtórz składanie ciasta. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw tak na 10 minut. Podziel ciasto na 4 porcje o wadze około 470 gram. Z każdej uformuj podłużne bochenki. Ułóż je w okrągłych koszykach oprószonym
mąką (po dwa bochenki w każdym). Z reszty ciasta uformuj dwie kule i ułóż na wierzchu. Oprósz bochenki
mąką durum. Przykryj koszyki folią i postaw w ciepłym miejsce na około 1,5 godziny. Jeśli nie dysponujesz koszykami użyj głębokich misek.Nastaw piekarnik na 250ºC na termoobieg. Jeśli oba bochenki nie pieczesz za jednym razem, włóż jeden do lodówki. Piecz
chleb przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz do około jednej godziny. Spryskaj
chleb wodą podczas pieczenia (dwa
razy). Skórka będzie wtedy chrupiąca. Wyjmij
chleb i ostudź na metalowej kratce.

Polecane przepisyPizza
chleb bake offKolejne przypadki pieczenia
chlebaPszenny chleb na zakwasie
Chleb pszenno żytni na zakwasie
Chleb orkiszowo żytni na zakwasie