Wykonanie
Kolejna propozycja na pyszny domowy
makaron tym razem z semoliną.
Makaron zniknął tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć gotowego ;) Zachęcam Was szczerze do robienia domowych
makaronów - nie jest to trudne. Jeśli mamy maszynkę idzie jeszcze szybciej ;) Przepis znaleziony na stronie Kopalnia Smaków - Polecam Wam baaardzo :)Składniki:400g
mąki semolina200g
mąki pszennej tortowej typ 4501/2 łyżeczki
soli3
jajka4 łyżki
oliwy z oliwekok. 1/2 filiżanki letniej
wodyWszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Ciasto odłożyć na 15 minut by odpoczęło. Po tym czasie rozwałkować cieniutko i kroić
makaron. Jeśli chcemy
nitki wówczas kroimy ciasto w pasy (o takiej szerokości w jakiej ma być długość
nitki) posypane
mąką układamy jeden na drugim i drobno cienko kroimy w paseczki-
nitki. Jeśli chcemy tagliatelle wówczas rozwałkowane ciasto podsypujemy
mąką i składamy zawijając je kilka
razy. Kroimy kawałki o pożądanej szerokości i szybko je rozwijamy Układając na tacy lub najlepiej rozwieszając (np na wieszakach ubraniowych ;)Gotowy
makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Smacznego :)
Mąkę Semola znajdziecie w sklepie smakipoludnia24.pl