Wykonanie
Jeszcze nie tak dawno, każda gospodyni sama robiła
makaron do rosołu. Ja dobrze pamiętam jak się to odbywało u mojej babci, (przeważnie w niedziele rano) robiło się taki
makaron do rosołu. Jak
podrosłam sama robiłam taki, a
potem nadeszła era
makaronu nitki w gotowych paczkach i większość z nas zapomniała jak smakował taki
makaron domowy rosołowy. Niedawno zrobiłam taki
makaron dla Julci, żeby wiedziała że można taki
makaron zrobić w domu, a nie tylko kupować. I od tego czasu zostałam zmuszona robić taki
makaron domowy, bo moje ukochane dzieciątko nie chce już innego do rosołu.1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej2
jajka1/4 szklanki ciepłej
wodyszczypta
soliPrzygotowanie
makaronu domowego.Do miski wsypujemy
mąkę, wbijamy
jajka, dodajemy
wodę i
sól. Ugniatamy ciasto, za mnie zrobił to robot, ale można ręcznie jak ktoś woli. Ciasto po wyrobieniu powinno być, twarde, sprężyste, jednolite. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy, w razie konieczności lekko podsypując
mąką. Płaty ciasta odkładamy na czysta, suchą ścierkę, by lekko przeschło, na około 1 godzinę. Przesuszone płaty ciasta obsypujemy obficie
mąką, kroimy na mniejsze plastry, układając jeden na drugim
mąką do góry, żeby się nam nie posklejały i kroimy
ostrym nożem na
nitki. Po ukrojeniu roztrzepujemy.
Makaron domowy gotujemy w dużej ilości
wody z dodatkiem
soli przez około 5 minut po zagotowaniu.
Makaron cedzimy na sicie, przelewamy ciepłą zimną, dokładnie odsączamy. Smacznego !!!