Wykonanie

Ania z bloga kuchennymidrzwiami.pl zachęciła mnie do wzięcia udziału w co miesięcznym pieczeniu
chleba. A oto efekt.Zaczyn:1,5 dag
drożdży250 ml ciepłej
wody4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki żytniej typ 720Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce.

Ciasto
chlebowe:zaczyn2 łyżki
miodu375 ml ciepłej
wody ( jeżeli dodamy
kawę to 350 ml
wody)400 g
mąki żytniej typ 720600 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1 łyżka
soli4 łyżki
oliwy4 łyżki melasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni) , u mnie
miód25 ml mocnej
kawyziarna do posypania (opcjonalnie)plus 1
jajko do posmarowania
chlebówPrzygotowanie :Z
mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn , dodać
sól,
miód,
olej, melasę i
kawęZarabiać, dodając
wodę aż ciasto zacznie zbijać się w kulęWyrabiać ciasto przez 10-15 minut, dodając
wody, jeśli jest zbyt suche lub dosypując
mąki, gdy zbyt wilgotne (i tu mała uwaga, ciasto z
mąki żytniej powinno być lekko klejące). Elastyczne i gładkie ciasto natrzeć
oliwa i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny, aż podwoi objętośćWyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa
chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do
chleba . Ponacinać
chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę.Wyrośnięte
chlebki posmarować
jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z
wodą.

Moje uwagi:
Chleb piekłam w foremkach 25 x 12 cmDodałam do niego
kawę zbożową zaparzoną w 50 ml
wody, dodałam więc w całości 400 ml
wody, a nie 375 ml jak było w przepisie.Opiekłam kilka kromek w tosterze, pycha :)Wspólnie
pumpernikiel pieczono na blogach:Bochen
chlebaCodziennik kuchennyDom z mozaikamiGotuj zdrowo! Guten appetit!Grunt to przepis!Kuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarne przygody GatityLeśny zakątek DanyOgrody BabilonuStare garyWeekendy w domu i ogrodzieW poszukiwaniu SlowLifeZacisze kuchenne