Wykonanie
Dzień się zaczął dziś dla nas wyjątkowo dobrze: był
chleb domowej roboty, słońce i poranny spacer. Dzielę się z
Wami i słońcem i
chlebem a do spaceru szczerze zachęcam, bo nic tak nie odświeża umysłu i ciała jak marsz na łonie natury :) Co do
chleba, to jest taki jak być powinien: z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. No i do tego zdrowy bo przygotowany z pełnoziarnistej
mąki orkiszowej. Z
masłem smakuje pysznie :)Składniki:400 g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
miodu1 łyżka
oliwy z oliwek300 mililitrów ciepłej
wody1/2 opakowania
suszonych drożdżymaka do posypania
jajko do posmarowaniaPrzygotowanie:1. Przygotowujemy naczynie w którym będziemy piecz
chlebu (mnie była to keksówka o wymiarach 23 x 7 cm): smarując je
oliwą i posypując
makiem.2. W misce mieszamy składniki sypkie:
mąkę,
sól i
drożdże.3. Następnie dodajemy
oliwę i
wodę.4. Mieszamy wszystkie skłądniki łyżką do ich połaczenia a następnie zagniatamy z nich ciasto. (Będzie ono lepkie i raczej klejące ale nie dosypujcie
mąki.5. Zagniecione ciasto formujemy i przekładamy do naczynia w którym będzie pieczony
chleb - u mnie była to keksówka o wymiarach 23 x 7 cm.6. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ja zawsze wykorzystuje okolice kaloryfera. Zostawiamy je tam do podwojenia objętości. U nas rosło ok 45 min.7. W połowie czasu rośnięcia ciasta, włączamy piekaarnik i ustawiamy temperaturę 200°C8. Gdy
chleb urośnie smarujemy go rozkłóconym
jajkiem, posypujemy
makiem i wkładamy do piekarnika na około 50 minut.9. Gotowy
chleb, studzimy na kratce.Chlebek jest bardzo smaczny :) Przepis polecam wypróbowaniu i życzę smacznego :)