Wykonanie
Za oknem nadal zima... Mimo, że bardzo lubię tę
porę roku, to jednak nie w marcu. Krajobraz za oknem nieco przygnębiający, więc czas włączyć piekarnik ... będzie cieplej:) A co w tym piekarniku dzisiaj?
Chleb orkiszowy. Bardzo zdrowy, prosty w przygotowaniu, no i najważniejsze - pyszny. Kilka prostych składników,
zero stresu i troszkę cierpliwości wystarczą, aby cieszyć się
pieczywem "
home made". Przepis sprawdzony wielokrotnie, a zatem ... polecam gorąco!Smacznego!Składniki (na 2 bochenki):800 g
mąki orkiszowej (polecam ekologiczną - Młyny
Wodne)2 łyżeczki
soli (polecam drobną, morską)1 saszetka suchych lub 25 g świeżych
drożdży2 łyżki stołowe
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu600 ml ciepłej
wody60 g
ziaren słonecznika, dyni lub innych, ulubionych1
jajko (do posmarowania
chleba przed pieczeniem)opcjonalnie garść ulubionych ziaren do posypaniaPrzygotowanie - wersja z suchymi
drożdżami:
Mąkę,
sól,
drożdże, ziarna,
oliwę i
miód połączyć, a następnie dodawać ciepłą
wodę.Wyrobić przez 15 min (można pomóc sobie specjalną maszyną używając haka jako końcówki).Przełożyć ciasto do 2 prostokątnych foremek posmarowanych
masłem i oprószonych
bułką tartą.
Chleb odstawić w foremkach do wyrośnięcia (45-60 min).Wyrośnięty
chleb posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.Przygotowanie - wersja ze świeżymi
drożdżami:
Drożdże rozpuścić w wodzie.Do
mąki,
soli,
miodu, ziaren i
oliwy dodać
drożdże z
wodą.Wyrobić przez 15 min (można pomóc sobie specjalną maszyną używając haka jako końcówki).Przełożyć ciasto do 2 prostokątnych foremek posmarowanych
masłem i oprószonych
bułką tartą.
Chleb odstawić w foremkach do wyrośnięcia (45-60 min).Wyrośnięty
chleb posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami.Pieczenie:Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 40-50 minut.Smacznego!