ßßß
A oto oryginalny przepis:
Proporcje na 2 foremkiSkładniki:800 g mąki orkiszowej jasnej lub razowej2 łyżeczki soli7 g suchych drożdży2 łyżki oliwy1 łyżeczka miodu600 ml ciepłej wodyziarna sezamu do posypania chlebaPrzygotowanie:Przygotować dwie 900 gramowe foremki.W misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać wodę, oliwę i miód.Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.Posmarować wodą lub mlekiem, posypać sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).Piec w 200 st C 40-50 minut.Żródło: Przepis z książki "The Big Book of Bread" Anne Sheasby