Wykonanie
Z blogu Spizarnia od a.grey . Jeden z szybszých chlebow, ktore do tej
pory pieklam- zajmuje z wyrastaniem i pieczeniem 2 godziny. Robilam do niego 2 podejscia- pierwsze zakonczone fiaskiem, gdy kompletnie przekleil sie do foremki i nie moglam go z niej wyjac. Drugie podejscie polegalo na zmodyfikowaniu przepisu- zmniejszeniu ilosci
wody o 100ml i uformulowaniu okraglego bochenka, ktory wyrastal w koszu wzrostowym. Ten prosty zabieg okazal sie skuteczny! Efekt jest naparwde wspanialy- wszystkim smakowal :) Zreszta zobaczcie:
A oto oryginalny przepis:
Proporcje na 2 foremkiSkładniki:800 g
mąki orkiszowej jasnej lub razowej2 łyżeczki
soli7 g suchych
drożdży2 łyżki
oliwy1 łyżeczka
miodu600 ml ciepłej
wodyziarna
sezamu do posypania
chlebaPrzygotowanie:Przygotować dwie 900 gramowe foremki.W misce wymieszać
mąkę,
sól i
drożdże. Zrobić pośrodku dołek, wlać
wodę,
oliwę i
miód.Wyrabiać energicznie przez 5-10 minut , aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów miski (choć może pozostać lekko klejące).Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części, wypełnić do połowy każdą foremkę, dobrze dociskając do narożników.Posmarować
wodą lub
mlekiem, posypać
sezamem. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto urośnie do krawędzi foremek (około 1 godz).Piec w 200 st C 40-50 minut.Żródło: Przepis z książki "The Big Book of Bread" Anne Sheasby