ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy z sezamem

Chleb orkiszowy z sezamem

nazwa

Wykonanie

Zakwasowce były i są dla mnie zawsze numerem jeden, ale czasem mam ochotę na kromkę chleba drożdżowego. Ot tak , bez żadnego konkretnego powodu :)
A ten chlebek jest delikatny no i po prostu rewelacyjny w smaku.
Polecam :)
Przepis znalazłam u Oli . Olu, bardzo dziękuję :)
Składniki podaję w proporcjach zmienionych na jeden chleb, pieczony w keksówce 30x11 cm.
Składniki:
10 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
600 g mąki orkiszowej (użyłam jasną typ 700)
1 łyżeczka soli
1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
450 ml wody
ziarenka sezamu
Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłej wody i łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy na ok. 15 minut by drożdże wystartowały.
W misce mieszamy mąkę i sól. Następnie dodajemy rozczyn drożdżowy, oliwę, miód i pozostałą część wody. Wszystko mieszamy, a następnie dobrze wyrabiamy aż ciasto samo zacznie odchodzić od ścianek naczynia (przez ok 5-10 min.). Ciasto będzie dość klejące, ale nie podsypujemy mąką tylko długo wyrabiamy.
Następnie ciasto wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Ja po prostu wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto powinno wypełnić keksówkę do połowy jej wysokości. Foremkę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do 200 st. C
Wyrośnięty chleb przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy ziarenkami sezamu.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 40-50 min. Końca pieczenia pilnujemy, bo wiele zależy od piekarnika. U mnie wystarczyło w zupełności 35 min.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/12/chleb-orkiszowy-z-sezamem.html