Wykonanie
Po raz pierwszy upiekłam coś z okazji Międzynarodowego Dnia
Chleba organizowanego co roku przez Zorrę - po raz pierwszy, bo dopiero w tym roku nauczyłam się piec
chleby na zakwasie i w ogóle podszkoliłam "warsztat". To jest niekłopotliwy
chleb, z przepisu Liski . Zamiast
chleba zrobiłam
bagietkę i
bułki.Dzień przed pieczeniem:50g zakwasu żytniego100g
wody150g
mąki żytniej*Składniki wymieszać, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 12-18 godzin.Następnie dodać:30g
oliwy z oliwek180g
wody1 łyżeczkę
soli6g świeżych
drożdży (lub 1/3 łyżeczki suszonych)400 - 420g
mąki pszennej (
mąkę należy dodawać do ciasta stopniowo, jej ilość zależy od tego, jak gęste jest ciasto)1 łyżkę drobno posiekanego świeżego
rozmarynu (jeśli chcemy użyć suszonego, należy dodać max. 1 łyżeczkę)Wszystkie składniki ciasta dokładnie wyrobić, można mikserem. Ciasto będzie gładkie i nie powinno kleić się do rąk.Uformować z niego kulę, delikatnie posmarować
oliwą, przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli tak nie jest, należy odstawić je do wyrastania na dłużej.Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek lub bułeczki. Odstawić do wyrastania na ok. 30-40 minut (do godziny).Bochenek najlepiej przełożyć do koszyczka oprószonego
mąką lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną
mąką.Jeśli pieczemy w garnku żeliwnym (do tej wielkości bochenka najlepiej się przyda garnek o pojemności ok. 3 - 3 , 5 litra):Garnek żeliwny wstawić do zimnego piekarnika i nagrzać piekarnik do 230 st C.Po ok. pół godzinie zdjąć przykrywę garnka, przełożyć wyrośnięty
chleb do garnka, przykryć przykrywką i piec 20 minut.Po tym czasie zdjąć przykrywkę i dopiekać kolejne 15-30 minut. Skórka powina być brązowa i chrupiąca.Po upieczeniu wyjąć
chleb z garnka na kuchenną kratkę i ostudzić.Metoda bez garnka:Jeśli mamy kamień, można go rozgrzać w piekarniku do temperatury 230 st C. Jeśli nie, blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik i wyrośnięty
chleb przekładamy na gorącą blachę.Po 10 minutach, zmniejszamy temperaturę do 210 st C i pieczemy kolejne 25-40 minut (czas pieczenia zależy od stopnia zrumienienia
chleba - upieczony
chleb, popukany od
spodu, wydaje głuchy odgłos).Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce.Bułeczki:bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st C i pieczemy ok. 12-20 minut (długość pieczenia zależy od wielkości bułeczek).Przed wstawieniem do piekarnika bułeczki można posmarować
oliwą,
mlekiem,
jajkiem.Smacznego!* Jeśli mamy bardzo aktywny zakwas żytni, można po prostu użyć 250-300 g zakwasu, bez zostawiania zaczynu na nocMOJE UWAGI:
Bagietkę oprócz uformowania, skręciłam jeszcze kilka
razy wokół własnej osi, piekłam razem z
bułkami.
Pieczywo ponacinałam ostrą żyletką przed pieczeniem.