Wykonanie
piątek, 18 Wrzesień 2015, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Najprostszy
chleb bez zakwasuDelikatny, miękki
chleb, który przez kilka dni zachowuje świeżość. Bardzo prosty do wykonania. Można zamiennie używać różnego rodzaju
mąki. Robiłam z tortowej, krupczatki, razowej, orkiszowej i zawsze się udaje. Jednak im więcej dodamy
mąki pełnoziarnistej tym będzie mnie wyrośnięty i bardziej zwarty.Składniki:300 g
mąki pszennej100 g
mąki pełnoziarnistejopakowanie (7g) suchych
drożdży2 łyżki
miodu (
daję miodek z mniszka)łyżeczka
soliłyżka
oliwy200 ml
maślankipół szklanki ciepłej
wodyotręby (obojętnie jakie) do wysypania foremkiW misce mieszamy obie
mąki z
drożdżami i
solą. Wlewamy
maślankę i
wodę, dodajemy
miód i
oliwę. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut (będzie się dość mocno kleiło). Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na godzinę.Foremkę keksową natłuszczamy i obsypujemy
otrębami.Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto, tym razem tylko przez chwilę, żeby je odpowietrzyć. Przekładamy ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.Wyrośnięty
chleb smarujemy
maślanką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 40 minut. Wyciągamy z foremki i pozostawiamy do wystudzenia.
