ßßß
Zebrałam już kilka przepisów na ten szwedzki wypiek. Dzisiaj pragnę podzielić się z Wami kolejnym cynamonowo drożdżowym przepisem, a mianowicie przepisem na bułeczki cynamonowe z dyniowym nadzieniem. Cynamon i dynia to świetna para. Przekonałam się o tym już dawno temu, a moje ostatnie dyniowe wypieki są tego dowodem. Tak czy inaczej w tym roku świętujemy dzień cynamonowej bułeczki właśnie cynamonkami z dyniową nutą.
Składniki: na 24 bułeczki25 g drożdży100 g cukru800 – 850 g pszennej mąki500 ml mleka150 ml olejuszczypta soli1 jajkoDyniowe nadzienie200 ml dyniowego puree1 łyżka cynamonu150 g miękkiego masła100 g cukruszczypta solijajko do posmarowania
Rozpuść drożdże w podgrzanym do 37ºC mleku. Dodaj cukier i olej, następnie mąkę, jajko i sól. Zagnieć puszyste ciasto, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i złóż kilka razy. Przykryj ściereczką na 10 minut.Zmiksuj cukier z masłem, solą i cynamonem po czym dodaj dyniowe puree i dokładnie zmiksuj. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt o grubości 2 cm i przekrój wzdłuż na pół. Rozsmaruj nadzienie i zroluj oba prostokąty. Pokrój na krążki grubości 3 cm, ułóż na blasze pokrytej pergaminem i lekko spłaszcz. Potrzebne są dwie duże blachy. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perlistym cukrem lub kryształem. Przykryj bułeczki folią i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.Piecz cynamonki w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 10-15 minut.Polecane przepisySłodkie cynamonki z jagodamiDzisiaj dzień cynamonowej bułeczkiMaślane bułeczki z morelami i kokosemSłodkie bułeczki z makiem