Wykonanie
Jak co roku 4 października znajdziecie u mnie przepis na
cynamonki, które nigdy nie zawiodą do popołudniowej
kawy.

Zebrałam już kilka przepisów na ten szwedzki wypiek. Dzisiaj pragnę podzielić się z
Wami kolejnym
cynamonowo drożdżowym przepisem, a mianowicie przepisem na bułeczki
cynamonowe z
dyniowym nadzieniem.
Cynamon i
dynia to świetna para. Przekonałam się o tym już dawno temu, a moje ostatnie
dyniowe wypieki są tego dowodem. Tak czy inaczej w tym roku świętujemy dzień cynamonowej bułeczki właśnie
cynamonkami z
dyniową nutą.

Składniki: na 24 bułeczki25 g
drożdży100 g
cukru800 – 850 g
pszennej mąki500 ml
mleka150 ml
olejuszczypta
soli1
jajkoDyniowe nadzienie200 ml
dyniowego puree1 łyżka
cynamonu150 g miękkiego
masła100 g
cukruszczypta
solijajko do posmarowania

Rozpuść
drożdże w podgrzanym do 37ºC
mleku. Dodaj
cukier i
olej, następnie
mąkę,
jajko i
sól. Zagnieć puszyste ciasto, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat oprószony
mąką i złóż kilka
razy. Przykryj ściereczką na 10 minut.Zmiksuj
cukier z
masłem,
solą i
cynamonem po czym dodaj
dyniowe puree i dokładnie zmiksuj.
Ciasto drożdżowe rozwałkuj na prostokąt o grubości 2 cm i przekrój wzdłuż na pół. Rozsmaruj nadzienie i zroluj oba prostokąty. Pokrój na krążki grubości 3 cm, ułóż na blasze pokrytej pergaminem i lekko spłaszcz. Potrzebne są dwie duże blachy. Posmaruj bułeczki rozmąconym
jajkiem i posyp perlistym
cukrem lub kryształem. Przykryj bułeczki folią i pozostaw do wyrośnięcia na 20 minut.Piecz
cynamonki w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 10-15 minut.Polecane przepisySłodkie
cynamonki z
jagodamiDzisiaj dzień cynamonowej bułeczkiMaślane bułeczki z
morelami i
kokosemSłodkie bułeczki z
makiem