Wykonanie
Angielskie muffins to bardzo popularne bułeczki na śniadanie, wypiekane od niepamiętnych lat w Anglii. Angielskie muffins –
drożdżowe bułeczki, po wyrośnięciu piecze się na rozgrzanej i suchej patelni. Wspaniałe muffins (choć muffins w ogóle nie przypominają) jeszcze ciepłe na śniadanie czy podwieczorek.

Do ich zrobienia zachęcił mnie prosty przepis i polenta . Niecodziennie też piekę
chleb na patelni, więc musiałam wypróbować ten nowy dla mnie sposób. Jak każde
pieczywo angielskie muffins smakują najlepiej jeszcze ciepłe. Oto przepis na małą porcję w sam raz na śniadanie.

Składniki:3oo ml
mleka1 łyżka nasion
kopru włoskiego( fenkułu)15 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soli500 ml
mąki orkiszowej pełnoziarnistej250 ml
mąki pszennej100 ml polentyWykonanie:Upraż nasiona fenkułu na suchej patelni, po czym rozgnieć w moździerzu.Podgrzej
mleko do 37ºC i rozpuść w nim
drożdże.Dodaj rozgniecione nasiona
kopru włoskiego,
mąkę i
sól i wyrób lekkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 60 minut.Rozwałkuj ciasto na grubość 1 , 5 cm i foremką wytnij okrągłe placuszki.Popędzluj każdy placuszek
wodą z obu stron i obtocz dokładnie w polencie. Pozostaw angielskie muffins jeszcze raz do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut.Piecz bułeczki w średnio nagrzanej patelni około 5 minut po obu stronach do momentu uzyskania złotego koloru.Podawaj jeszcze letnie angielskie muffins z
masłem i
dżemem.Polecane przepisyBułeczki pszenno żytnie rosnące nocą
Grahamki z
twarożkiem i
żurawinąZnowu
cukinia!Żytnie
bułki z
orzechami włoskimi i
rodzynkamiMuffinki
śniadaniowe z
morelami,
rodzynkami i
słonecznikiem