ßßß Cookit - przepis na Angielskie muffins na śniadanie

Angielskie muffins na śniadanie

nazwa

Wykonanie

Angielskie muffins to bardzo popularne bułeczki na śniadanie, wypiekane od niepamiętnych lat w Anglii. Angielskie muffins – drożdżowe bułeczki, po wyrośnięciu piecze się na rozgrzanej i suchej patelni. Wspaniałe muffins (choć muffins w ogóle nie przypominają) jeszcze ciepłe na śniadanie czy podwieczorek.
Do ich zrobienia zachęcił mnie prosty przepis i polenta . Niecodziennie też piekę chleb na patelni, więc musiałam wypróbować ten nowy dla mnie sposób. Jak każde pieczywo angielskie muffins smakują najlepiej jeszcze ciepłe. Oto przepis na małą porcję w sam raz na śniadanie.
Składniki:
3oo ml mleka
1 łyżka nasion kopru włoskiego( fenkułu)
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
500 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 ml mąki pszennej
100 ml polenty
Wykonanie:
Upraż nasiona fenkułu na suchej patelni, po czym rozgnieć w moździerzu.
Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże.
Dodaj rozgniecione nasiona kopru włoskiego, mąkę i sól i wyrób lekkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 60 minut.
Rozwałkuj ciasto na grubość 1 , 5 cm i foremką wytnij okrągłe placuszki.
Popędzluj każdy placuszek wodą z obu stron i obtocz dokładnie w polencie. Pozostaw angielskie muffins jeszcze raz do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut.
Piecz bułeczki w średnio nagrzanej patelni około 5 minut po obu stronach do momentu uzyskania złotego koloru.
Podawaj jeszcze letnie angielskie muffins z masłem i dżemem.
Polecane przepisy
Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą
Grahamki z twarożkiem i żurawiną
Znowu cukinia!
Żytnie bułki z orzechami włoskimi i rodzynkami
Muffinki śniadaniowe z morelami, rodzynkami i słonecznikiem
Źródło:http://codojedzenia.pl/angielskie-muffins-na-sniadanie