ßßß
Do ich zrobienia zachęcił mnie prosty przepis i polenta . Niecodziennie też piekę chleb na patelni, więc musiałam wypróbować ten nowy dla mnie sposób. Jak każde pieczywo angielskie muffins smakują najlepiej jeszcze ciepłe. Oto przepis na małą porcję w sam raz na śniadanie.
Składniki:3oo ml mleka1 łyżka nasion kopru włoskiego( fenkułu)15 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli500 ml mąki orkiszowej pełnoziarnistej250 ml mąki pszennej100 ml polentyWykonanie:Upraż nasiona fenkułu na suchej patelni, po czym rozgnieć w moździerzu.Podgrzej mleko do 37ºC i rozpuść w nim drożdże.Dodaj rozgniecione nasiona kopru włoskiego, mąkę i sól i wyrób lekkie ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia pod przykryciem na 60 minut.Rozwałkuj ciasto na grubość 1 , 5 cm i foremką wytnij okrągłe placuszki.Popędzluj każdy placuszek wodą z obu stron i obtocz dokładnie w polencie. Pozostaw angielskie muffins jeszcze raz do wyrośnięcia, tym razem na 40 minut.Piecz bułeczki w średnio nagrzanej patelni około 5 minut po obu stronach do momentu uzyskania złotego koloru.Podawaj jeszcze letnie angielskie muffins z masłem i dżemem.Polecane przepisyBułeczki pszenno żytnie rosnące nocąGrahamki z twarożkiem i żurawinąZnowu cukinia!Żytnie bułki z orzechami włoskimi i rodzynkamiMuffinki śniadaniowe z morelami, rodzynkami i słonecznikiem