Wykonanie
Bardzo lubię
orzechy włoskie w
żytnim chlebie, ale denerwowało mnie to, że
chleb był różowy po upieczeniu. Stwierdziłam, że muszę rozszyfrować dlaczego tak się dzieje no i dość do tego jak upiec
chleb czy
bułki żytnie “bez barwnika”. Moje pierwsze żytnie
bułki z
włoskimi orzechami i
rodzynkami tym razem wyszły idealnie, nie różowe. Zdecydowałam, że dodam
włoskie orzechy, lekko podzielone, po pierwszym wyrośnięciu
chleba.

Moja procedura okazała się skuteczna, ale co było przyczyną zabarwienia
chleba na różowo i tak nie wiem…ale się domyślam. Najprawdopodobniej dodałam
orzechy za bardzo posiekane i w dodatku za wcześnie. No ale dosyć o tym czas na przepis!

Składniki: na 24 żytnie
bułki15 g świeżych
drożdży200 ml żytniego zakwasu400 – 500 ml zimnej
wody700 ml
mąki pszennej100 ml
mąki żytniej z
otrębami100 ml
mąki żytniej zwykłej200 ml
mąki chlebowej ( mieszanka
mąki pszennej-55% i
mąki żytniej- 45%)2 łyżeczki
soli1 łyżka melasy100 g
orzechów włoskich60 g
rodzynekWykonanie:Rozpuść
drożdże w wodzie. Dodaj zakwas, melasę, po kolei wszystkie
mąki, a na końcu
sól i
rodzynki. Zarób lekkie ciasto, które jest trochę klejące na początku.Pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny pod przykryciem.Po upływie godziny wyjmij
chleb na oprószoną
mąką stolnicę i złóż kila
razy. Powtórz tą czynność za godzinę. Tym razem posyp rozciągnięte ciasto
orzechami i złóż kila
razy, aby
orzechy rozprowadziły się równomiernie.Gdy ciasto już wyrośnie rozciągnij je na kształt prostokąta, podziel na 24 trójkąty i ułóż na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze raz ale już tylko na 30 minut.Piecz
bułki w piekarniku z termoobiegiem na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 10 minut. Piekłam obie blachy na raz, więc mój czas pieczenia wydłużył się o 10 minut.Ostudz
bułki na metalowej kratce.

Wypróbuj również
bułki żytnie, które” rosną w nocy”Polecane przepisyZnowu
cukinia!Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocąOwsiane bułeczki z
cynamonemGrahamki z
twarożkiem i
żurawinąAngielskie muffins na śniadanie