ßßß
Moja procedura okazała się skuteczna, ale co było przyczyną zabarwienia chleba na różowo i tak nie wiem…ale się domyślam. Najprawdopodobniej dodałam orzechy za bardzo posiekane i w dodatku za wcześnie. No ale dosyć o tym czas na przepis!
Składniki: na 24 żytnie bułki15 g świeżych drożdży200 ml żytniego zakwasu400 – 500 ml zimnej wody700 ml mąki pszennej100 ml mąki żytniej z otrębami100 ml mąki żytniej zwykłej200 ml mąki chlebowej ( mieszanka mąki pszennej-55% i mąki żytniej- 45%)2 łyżeczki soli1 łyżka melasy100 g orzechów włoskich60 g rodzynekWykonanie:Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj zakwas, melasę, po kolei wszystkie mąki, a na końcu sól i rodzynki. Zarób lekkie ciasto, które jest trochę klejące na początku.Pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny pod przykryciem.Po upływie godziny wyjmij chleb na oprószoną mąką stolnicę i złóż kila razy. Powtórz tą czynność za godzinę. Tym razem posyp rozciągnięte ciasto orzechami i złóż kila razy, aby orzechy rozprowadziły się równomiernie.Gdy ciasto już wyrośnie rozciągnij je na kształt prostokąta, podziel na 24 trójkąty i ułóż na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze raz ale już tylko na 30 minut.Piecz bułki w piekarniku z termoobiegiem na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 10 minut. Piekłam obie blachy na raz, więc mój czas pieczenia wydłużył się o 10 minut.Ostudz bułki na metalowej kratce.
Wypróbuj również bułki żytnie, które” rosną w nocy”Polecane przepisyZnowu cukinia!Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocąOwsiane bułeczki z cynamonemGrahamki z twarożkiem i żurawinąAngielskie muffins na śniadanie