ßßß Cookit - przepis na Żytnie bułki z orzechami włoskimi i rodzynkami

Żytnie bułki z orzechami włoskimi i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię orzechy włoskie w żytnim chlebie, ale denerwowało mnie to, że chleb był różowy po upieczeniu. Stwierdziłam, że muszę rozszyfrować dlaczego tak się dzieje no i dość do tego jak upiec chleb czy bułki żytnie “bez barwnika”. Moje pierwsze żytnie bułki z włoskimi orzechami i rodzynkami tym razem wyszły idealnie, nie różowe. Zdecydowałam, że dodam włoskie orzechy, lekko podzielone, po pierwszym wyrośnięciu chleba.
Moja procedura okazała się skuteczna, ale co było przyczyną zabarwienia chleba na różowo i tak nie wiem…ale się domyślam. Najprawdopodobniej dodałam orzechy za bardzo posiekane i w dodatku za wcześnie. No ale dosyć o tym czas na przepis!
Składniki: na 24 żytnie bułki
15 g świeżych drożdży
200 ml żytniego zakwasu
400 – 500 ml zimnej wody
700 ml mąki pszennej
100 ml mąki żytniej z otrębami
100 ml mąki żytniej zwykłej
200 ml mąki chlebowej ( mieszanka mąki pszennej-55% i mąki żytniej- 45%)
2 łyżeczki soli
1 łyżka melasy
100 g orzechów włoskich
60 g rodzynek
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj zakwas, melasę, po kolei wszystkie mąki, a na końcu sól i rodzynki. Zarób lekkie ciasto, które jest trochę klejące na początku.
Pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny pod przykryciem.
Po upływie godziny wyjmij chleb na oprószoną mąką stolnicę i złóż kila razy. Powtórz tą czynność za godzinę. Tym razem posyp rozciągnięte ciasto orzechami i złóż kila razy, aby orzechy rozprowadziły się równomiernie.
Gdy ciasto już wyrośnie rozciągnij je na kształt prostokąta, podziel na 24 trójkąty i ułóż na 2 blachach wyłożonych pergaminem. Pozostaw do wyrośnięcia jeszcze raz ale już tylko na 30 minut.
Piecz bułki w piekarniku z termoobiegiem na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 10 minut. Piekłam obie blachy na raz, więc mój czas pieczenia wydłużył się o 10 minut.
Ostudz bułki na metalowej kratce.
Wypróbuj również bułki żytnie, które” rosną w nocy”
Polecane przepisy
Znowu cukinia!
Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą
Owsiane bułeczki z cynamonem
Grahamki z twarożkiem i żurawiną
Angielskie muffins na śniadanie
Źródło:http://codojedzenia.pl/zytnie-bulki-z-orzechami-wloskimi-i-rodzynkami