Wykonanie
Jak tak dalej pójdzie, to przetłumaczę Wam tu całą książkę ;) Aż się sama sobie dziwię, że leżała nieużywana ponad pół roku na półce. Teraz nie
mogę się oderwać. Tym bardziej, że
chleby przepyszne, bezproblemowe i robi się je dużo szybciej, niż mój dotychczasowy (mam na myśli czas wyrastania głównego, czyli czas, kiedy muszę być w domu bez przerwy). Kolejny rewelacyjny przepis od Mistrza Hamelmana.

Składniki na zaczyn:275 g średniej
mąki żytniej (dałam typ 720)220 g
wody1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasuWykonanie:Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Miskę przykryć i odstawić na 14-16 godzin w ciepłym miejscu.Składniki na ciasto właściwe:590 g
mąki pszennej wysokoglutenowej (
białko 13 g)45 g
mąki żytniej średniej (dałam typ 720)400 g
wody1 łyżka
soli1,5 łyżeczki
drożdży instantcały zaczyn minus 1 łyżka i 2 łyżeczki110 g
rodzynek (dałam
żurawinę)110 g
orzechów włoskich (posiekanych)Wykonanie:Wszystkie składniki (poza
rodzynkami /
żurawiną i
orzechami) włożyć do miski. Wyrabiać w robocie na najniższej prędkości przez 3 minuty. Następnie przez kolejne3 minuty na drugiej prędkości. Dodajemy rodzynki/żurawinę i
orzechy i mieszamy ponownie na pierwszej prędkości, tylko do czasu, kiedy dodatki będą równomiernie rozmieszczone w cieście.Odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy podłużne lub okrągłe bochenki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 50-60 minut. Pieczemy w 235 stopniach, z parą przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.

/wydrukuj przepis/