ßßß Cookit - przepis na Chleb żurawinowy

Chleb żurawinowy

nazwa

Wykonanie

Jak tak dalej pójdzie, to przetłumaczę Wam tu całą książkę ;) Aż się sama sobie dziwię, że leżała nieużywana ponad pół roku na półce. Teraz nie mogę się oderwać. Tym bardziej, że chleby przepyszne, bezproblemowe i robi się je dużo szybciej, niż mój dotychczasowy (mam na myśli czas wyrastania głównego, czyli czas, kiedy muszę być w domu bez przerwy). Kolejny rewelacyjny przepis od Mistrza Hamelmana.
Składniki na zaczyn:
275 g średniej mąki żytniej (dałam typ 720)
220 g wody
1 łyżka i 2 łyżeczki dokarmionego zakwasu
Wykonanie:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Miskę przykryć i odstawić na 14-16 godzin w ciepłym miejscu.
Składniki na ciasto właściwe:
590 g mąki pszennej wysokoglutenowej (białko 13 g)
45 g mąki żytniej średniej (dałam typ 720)
400 g wody
1 łyżka soli
1,5 łyżeczki drożdży instant
cały zaczyn minus 1 łyżka i 2 łyżeczki
110 g rodzynek (dałam żurawinę)
110 g orzechów włoskich (posiekanych)
Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza rodzynkami / żurawiną i orzechami) włożyć do miski. Wyrabiać w robocie na najniższej prędkości przez 3 minuty. Następnie przez kolejne3 minuty na drugiej prędkości. Dodajemy rodzynki/żurawinę i orzechy i mieszamy ponownie na pierwszej prędkości, tylko do czasu, kiedy dodatki będą równomiernie rozmieszczone w cieście.
Odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy podłużne lub okrągłe bochenki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 50-60 minut. Pieczemy w 235 stopniach, z parą przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy przez 20-25 minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/03/Chleb-zurawinowy.html