Wykonanie
Składniki:- 250g
mąki pszennej- 250g
mąki pszennej pełnoziarnistej- 100g
mąki żytniej- 100g mielonych
orzechów włoskich- 1 łyżeczka
soli- 2,5 łyżeczki
suszonych drożdży- ok. 350ml
wody w temp. pokojowejSposób przygotowania:1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, wlewamy
wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy kulkę i odkładamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.2. Gdy ciasto wyrośnie, wyciągamy na stolnicę, przez chwilę wyrabiamy i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy do formy (ok. 30x11cm) wysmarowanej
masłem, odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ciasto smarujemy
wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 15 min. zmniejszamy temp. do 200 stopni i pieczemy 30 min.4.
Chleb wyciągamy z formy, smarujemy
wodą i studzimy na kratce w wyłączonym piekarniku.Inspiracja:aronia-wiemcojem