Wykonanie
Cześć!Dzisiaj Dzień Dziecka ! Wszystkiego najlepszego dla Waszych pociech, jak również dla Was, w końcu każdy z nas jest dzieckiem :-).Z tej oto pięknej okazji dzisiaj mam dla Was przepis na ciabattę z dodatkiem
czekoladowych kropelek, które idealnie sprawdziły się w tym wypieku. Część przy wyrastaniu się roztopiła, tworząc piękne i słodkie esy floresy, które upiększają nasz bochenek!
Dzisiejszy wpis jest tym bardziej szczególny, iż przygotowałam go w ramach akcji Upiecz Smakowity
Chleb! organizowanej przez Tosię i
Śliwkę.Zapoznajcie się z zasadami akcji i zapraszam Was do upieczenia ciabatty lub innego pysznego
pieczywa od dziewczyn!Składniki:275 g
mąki pszennej150 g
mąki żytniej (użyłam nieco mniej, typ 2000)1 łyżeczka
suszonych drożdży1 łyżeczka
soli60 g kropelek
czekoladowych Chocodami (lub drobno pokrojonej
czekolady)250 ml ciepłej
wodyWykonanie:W misce mieszamy
mąkę pszenną,
drożdże,
sól, 30 g
czekolady i
wodę. Masę dokładnie mieszamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Miskę przykrywamy ściereczką.
Po upływie 2 godzin dodajemy stopniowo
mąkę żytnią oraz
czekoladę i wyrabiamy ciasto. Musi być miękkie, elastyczne, ale nie lepiące się do dłoni.Formujemy grubą
bagietkę i układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pozostawiamy na 1 , 5 godziny pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. ok. 30 minut, do suchego patyczka.Smacznego!