ßßß
PRZEPIS na około 3 blachy:Składniki:100g masła (można zastąpić margaryną roślinną)2 łyżki miodu stałego2 łyżki melasy0,5 szklanki mąki kukurydzianej1,5 szklanki mąki gryczanej (ja zmieliłam kaszę gryczaną w młynku do kawy. Mieliłam i przesiewałam przez sitko tak długo, aż nie zostało na sicie żadne ziarenko)2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki przyprawy do piernika (i tutaj też zrobiłam samodzielnie z przepisu Grochem o Garnek)4 łyżki słonecznika łuskanego2 łyżki siemienia lnianego1 łyżka ekstraktu waniliowego, ja zastąpiłam olejkiemszczypta soliPRZYPRAWA DO PIERNIKA1 laska cynamonu1 gałkę muszkatołowa lub 1 łyżeczka zmielonej gałki3 goździki1 ziele angielskie1 gwiazdkę anyżu (lub 1 łyżeczkę ziarenek)2 ziarenka czarnego pieprzu1 łyżeczka mielonego imbiru
PRZYPRAWA DO PIERNIKAWszystkie składniki mielimy w młynku do kawy i gotowe :)
1. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy sól, ekstrakt i przyprawę do piernika2. Słonecznik i siemię mielimy w młynku do kawy i przesiewamy, powtarzając mielenie tak długo, aż nie będzie nic na sicie po przesianiu3. Melasę, masło i miód rozpuszczamy w rondelku3. Dodajemy płynne składniki do mąki. Mieszamy na początku łyżką, a później dokładnie ręką, tak długo, aż powstanie jednolita masa. Pamiętajmy, że przy ciastach bezglutenowych, nie będzie aż tak dokładnie jednolita i podczas wałkowania na brzegach ciasto "pęka", ale jest to normalne4. Wałkujemy, wycinamy foremki i układamy na blachę5. Pieczemy 10 minut w 180st.C.
...i GOTOWE !!!