Wykonanie
Ja już Święta co raz bardziej czuję w swoim domu. Wczoraj już przystroiłam dom, wyciągnęłam choinkę, a dzisiaj musiałam spróbować przepisu na pierniczki, które upiekłam z przepisu
Grochem o Garnek . Udały się rewelacyjnie :) Także na pewno będą gościć na
stole podczas Świąt :)

PRZEPIS na około 3 blachy:Składniki:100g
masła (można zastąpić
margaryną roślinną)2 łyżki
miodu stałego2 łyżki melasy0,5 szklanki
mąki kukurydzianej1,5 szklanki
mąki gryczanej (ja zmieliłam
kaszę gryczaną w młynku do
kawy. Mieliłam i przesiewałam przez sitko tak długo, aż nie zostało na sicie żadne ziarenko)2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
przyprawy do piernika (i tutaj też zrobiłam samodzielnie z przepisu
Grochem o Garnek)4 łyżki
słonecznika łuskanego2 łyżki
siemienia lnianego1 łyżka ekstraktu
waniliowego, ja zastąpiłam
olejkiemszczypta
soliPRZYPRAWA DO PIERNIKA1 laska
cynamonu1
gałkę muszkatołowa lub 1 łyżeczka zmielonej gałki3
goździki1
ziele angielskie1 gwiazdkę
anyżu (lub 1 łyżeczkę ziarenek)2 ziarenka
czarnego pieprzu1 łyżeczka mielonego
imbiru
PRZYPRAWA DO PIERNIKAWszystkie składniki mielimy w młynku do
kawy i gotowe :)


1.
Mąki i
proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dodajemy
sól, ekstrakt i
przyprawę do piernika2.
Słonecznik i siemię mielimy w młynku do
kawy i przesiewamy, powtarzając mielenie tak długo, aż nie będzie nic na sicie po przesianiu3. Melasę,
masło i
miód rozpuszczamy w rondelku3. Dodajemy płynne składniki do
mąki. Mieszamy na początku łyżką, a później dokładnie ręką, tak długo, aż powstanie jednolita masa. Pamiętajmy, że przy ciastach bezglutenowych, nie będzie aż tak dokładnie jednolita i podczas wałkowania na brzegach ciasto "pęka", ale jest to normalne4. Wałkujemy, wycinamy foremki i układamy na blachę5. Pieczemy 10 minut w 180st.C.

...i GOTOWE !!!
