Wykonanie
Ja to często u nas w domu bywa, mieliśmy "weekendowego", bardzo interesującego gościa. Na tę okazję przygotowałam
kurczaka po tajsku, do którego przepis znajdziecie tutaj .Dodatkowo nie mogło zabraknąć czegoś na deser :) Postanowiłam przygotować coś bezglutenowego. Miałam ochotę na brownie, do którego oryginalny przepis znajdziecie tutaj


PRZEPIS:SKŁADNIKI:450 g ugotowanej
fasoli lub z puszki3 łyżki
oleju lub 1 łyżka
masła4
jajka2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
waniliowego extraktu (opcjonalnie, ale nie koniecznie)2 łyżki
brązowego cukru300 g
czekolady bezglutenowej z
orzechami,
mlecznej lub gorzkiej

1.
Białka jaj oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy
cukier.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, dodając
masło
2.
Fasolę,
kakao,
proszek do pieczenia, extrakt z
waniliowy,
olej,
żółtka jajka wrzucamy do miksera i miksujemy na gładka masę. Oczywiście możemy tradycyjnym mikserem do ciasta wymieszać

Udało mi się znaleźć
czekoladę bez glutenu :)

3. Do zmiksowanych składników dodajemy
czekoladę, dalej miksując. Do całości dodajemy ubitą pianę z
białek i mieszamy dokładnie łyżką.


4. Wykładamy wszystko na blachę 30 cm x 20 cm lub do foremek na muffiny i pieczemy w 170ºC (termoobieg) przez 20-35 minut


...i GOTOWE !!!!



