ßßß
PRZEPIS (przepis na 2 osoby):Składniki:CIASTO:240 g białej fasoli (może być z puszki lub samemu ugotować)0,5 kubka kaszy gryczanej2 jaja1 cebulaząbek czosnku1 łyżeczka proszku do pieczeniasól, zioła prowansalskie, pieprz ziołowyDODATKI:0,5 cukinii1 cebula6 pieczarek0,5 paprykioliwkisalamiser żółtysos AJVAR (kuchnia turecka)sos z papryki pikantnyMożna oczywiście dodać ketchup, ale taki prawdziwy :PCIASTO
DODATKI DO PIZZY
1. Mielimy kaszę gryczaną w blenderze lub młynku do kawy
Maki uzyskałam niecałe 0,5 kubka, ale wykorzystałam do ciasta 3 łyżki
2. Do blendera wrzucamy fasolę, cebulę, czosnek, jaja, zmielona kaszę gryczaną (3 łyżki) i przyprawy: sól, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy...i wszystko razem dokładnie miksujemy
3. Wykładamy blachę papierem i wylewamy ciasto, rozsmarowujemy łyżką tak aby powstała warstwa około 1 , 5 cm. Ciasta wyszło mało, na 2 osoby
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy około 25 minut
5. W między czasie przygotowujemy dodatki do pizzy. Pieczarki kroimy w plasterki i dusimy na patelni.
6. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka
7. Paprykę pokrojoną w paski
8. Cukinię i wszystko dusimy około 5-10 minut
9. Na ciasto wykładamy sosy lub ketchup i składniki. PIECZEMY JESZCZE 10-15 minut







....iiii GOTOWE !!!