Wykonanie

Jako
młoda mam często robię zakupy w
sieci sklepów Rossmann. Stąd co jakiś czas dostaję różnego rodzaju czasopisma – i te dla mam, i te dla szkrabów. Postanowiłam zrealizować jeden z przepisów właśnie z tej gazetki, który wydał mi się bardzo pomysłowy.Składniki :I :300 gram piersi z
indykasól do smakuII :1 łyżeczka mielonego
kminku rzymskiego½ łyżeczki suszonego
tymianku¼ łyżeczki mielonego
cynamonu½ łyżeczki suszonego
chilliskórka starta z ½
cytryny1 łyżka
oliwy z oliwekparę gałązek świeżego
tymianku (najlepiej
cytrynowego)III :200 ml
jogurtu greckiego1 ząbek
czosnku2 łyżeczki
soku z cytrynysól i
pieprz do smaku1 świeży zielony
ogórek (średniej wielkości)parę listków świeżej
miętyparę gałązek świeżego cząbru (ewentualnie suszony, tak około 1/4 łyżeczki)I : Zaczynamy od umycia i osuszenia
mięsa. Przekrawamy na dwa kawałki (na pół) i starannie solimy. Wstawiamy do lodówki.

II : Przygotowujemy marynatę poprzez połączenie ze sobą wszystkich składników podanych w pkt.II, czyli
oliwę z
kminkiem,
tymiankiem,
cynamonem,
chilli, startą
skórką z cytryny (dobrze wyszorowaną) i gałązkami
tymianku. Dokładnie smarujemy nią
indyka i układamy go w naczyniu żaroodpornym. Jeżeli coś pozostanie, to wylewamy na wierzch.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i wkładamy do niego naczynie. Pieczemy przez około 20 minut w zależności od wielkości i grubości
mięsa.III : Sos i
ogórek –
ogórka bardzo dokładnie szorujemy, bo będziemy go jeść ze skórką.
Jogurt wlewamy do jakiegoś naczynia, po czym przyprawiamy
solą,
pieprzem, zmiażdżonym
czosnkiem,
sokiem z cytryny, cząbrem (jeżeli macie suszony, bo jak świeży, to ułóżcie go na koniec na wierzchu). Wszystko razem mieszamy i wstawiamy do lodówki, by się przegryzło. W tym czasie będzie nam się piec nasz
indyk.
Ogórka kroimy w bardzo cienkie plasterki używając do tego np. obieraczki do warzyw. W ten sposób z takich plasterków łatwo nam będzie tworzyć różnego rodzaju stylizacje. Przed podaniem, całość polewamy sosem i przyozdabiamy świeżymi listkami
mięty.Swojej rodzinie zaserwowałam z
ryżem, ziemniaczki jednak jak najbardziej będą pasować.Pierś dzięki użytym
przyprawom była bardzo aromatyczna.
Sos tzatziki ze świeżym
ogórkiem pasował idealnie.Polecam i życzę smacznego.
