Wykonanie

Kapuśniak – trochę zapomniałam o tej zupie, a warto sobie przypomnieć, bo bardzo lubiana i treściwa. Każdy ma jakiś własny na nią patent, z kim nie rozmawiam, nigdy proporcje poszczególnych składników nie wyglądają tak samo. Ba, czasem same składniki są bardzo zróżnicowane, np.
mięso,
kapusta czy ilość i warzyw. Przedstawiam zatem własną, sprawdzoną wersję.Składniki :30 dag
kapusty kiszonej z
beczki (nigdy z woreczka!)¼ szklanki
wody z
kapusty (poprosiłam sprzedawcę, aby mi jej trochę więcej dolał do
kapusty)25 dag
żeberek wieprzowych8 dag
słoniny1 l
wywaru mięsnego1
cebula1
pietruszka (średnia)2
marchewki (średnie)1/3
selera (średniego)3 duże
ziemniaki1 łyżka
mąkinatka pietruszkiPrzyprawy :
sól,
pieprz,
ziele angielskie (3 kulki),
liść laurowy (2),
kminek (pół łyżeczki otartego).

1. W zimnej wodzie opłucz
żeberka, a następnie w dość dużym garnku zalej je zimną
wodą, trochę
posól i zacznij gotować.2. Następnie obierz warzywa i zetrzyj na tarce o największych otworach,
ziemniaki pokrój w kostkę.

3. Zbierz „szum” który wytworzył się w trakcie gotowania
żeberek, dolej swój
wywar i wrzuć wszystkie warzywa oraz
ziele angielskie i
liść laurowy.4.
Kapustę odcedź z soku, który pozostaw, bo będziemy nim na końcu zakwaszać zupę. Poszatkuj ją, lecz nie za drobno i w osobnym, mniejszym garnku zalej ją zimną
wodą i gotuj aż do miękkości.5. Kiedy
żeberka będą już miękkie (nie rozgotuj ich tylko), wyjmij je, poczekaj aż ostygną i obierz
mięsko, które ponownie wrzuć do garnka.

6.
Słoninkę pokrój kostkę, tak samo
cebulę.
Cebulę miałam naprawdę dużą, więc użyłam tylko pół. Wytop
słoninkę na patelni. Dołóż
cebulkę, zeszklij, posyp łyżką
mąki, wymieszaj, podlej odrobinką zimnej
wody, wymieszaj, zagotuj, wrzuć całość do zupy.7. Gdy
kapusta będzie już miękka (nie rozgotowana), wrzuć całą zawartość garnka do dużego garnka z zupą. Wymieszaj, przypraw
kminkiem,
pieprzem, w razie potrzeby jeszcze szczyptą
soli. Spróbuj, bo na koniec będziemy dolewać kwaśny sok z
kapusty. Tak jak napisałam, wlałam go około ¼ szklanki, lecz robiłam to stopniowo, próbując, czy nie przesadzam.8. Nasz kapuśniak podałam z
natką pietruszki na wierzchu. Było pysznie;) Co niektórzy pewnie skuszą się na kawałek świeżego, chrupiącego
chlebka
reklama